Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Филм на ужасите". Поне 260 души загинаха на музикален фестивал в Израел след нападение на Хамас


Палестински бойци в Южен Израел
Палестински бойци в Южен Израел

260 жертви са открити на мястото на провеждане на музикален фестивал в Израел, съобщи спасителната служба на страната „Зака“ в неделя вечерта. На фестивала са присъствали хиляди хора, които са били нападнати от бойци на палестинската ислямистка организация Хамас.

Нападението е част от атаката на Хамас над Израел, която започна в събота. Оттогава се съобщава за стотици цивилни жертви от израелска и палестинска страна. Израел обяви състояние на война за първи път от 50 години и отвърна с удари над Ивицата Газа.

Видеа, разпространени в социалните мрежи, показват как десетки посетители на фестивала бягат през поле, а около тях се чуват изстрели. Много от хората са се скрили или са били убити, докато са бягали.

Една от посетителките казва пред израелския „Канал 12“, че първият знак за атаката е била сирена, предупреждаваща за ракети. Ракетите бързо са били последвани от изстрели, пише Би Би Си.

„Изключиха електричеството и изведнъж от нищото [бойците] влязоха вътре с пушек, откривайки огън във всички посоки“, казва посетителката и добавя, че 50 терористи са пристигнали с микробуси.

Друг свидетел разказва пред „Канал 12“, че хората на фестивала са преживели няколкочасов „филм на ужасите“. „Бягахме като луди, беше просто лудост“, цитира го Би Би Си.

По-рано стана известно, че бойци на Хамас са отвлекли неуточнен брой посетители на фестивала и са ги отвели в Газа.

До момента не е известно дали жертвите от музикалния фестивал се причисляват към общия брой на загиналите при атаките над Израел. Според местни медии те са поне 700 души. При ответното нападение на Израел над Газа са убити поне 400 палестинци.

В неделя премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че страната му навлиза „в дълга и трудна война“. „Граждани на Израел, това не е операция, а война“, заяви той в обръщение към нацията.

Събитията в Израел са най-сериозните от сблъсъците с Хамас през 2021 г. Едновременните претенции на израелци и палестинци над една и съща земя пораждат поредицата от военни спорове в региона през последните 70 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG