Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лъгани сме много пъти". Защо не бяха вдигнати всички пътни блокади


Снимката е от протеста на миньорите на магистрала "Тракия" на 30 септември 2023 г.
Снимката е от протеста на миньорите на магистрала "Тракия" на 30 септември 2023 г.

Въпреки постигнатото споразумение, подписано с кабинета и гласувано в парламента, част от миньорите и енергетиците продължават да протестират. Вече седмица те блокират магистрала "Тракия" при пътния възел до Стара Загора, както и Прохода на републиката при Гурково.

Протестиращите казаха, че не вярват, че ще бъдат изпълнени ангажиментите в сключеното с правителството и одобрено от Народното събрание споразумение.

Те казват, че няма да освободят движението, докато не бъдат изтеглени Териториалните планове за справедлив преход, които кабинетът изпрати на Европейската комисия (ЕК) в края на миналата седмица.

За да бъдат одобрени от ЕК, плановете трябва да включват график за намаляване на мощностите на въглищните електроцентрали. Според тях въглищните централи трябва да спрат работа до 2038 г. Въз основа на тези планове България ще получи помощ от 3,5 млрд. лв. за регионите, зависими от въглищната енергетика - Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Още миналата седмица обаче премиерът Николай Денков каза, че за да не бъде пропусната тази възможност, плановете трябва да бъдат изпратени на Брюксел до 30 септември.

В гласуваното споразумение е включен механизъм, по който въглищните централи да получават пари от държавата, предоговаряне на поети ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, които засягат работата на централите, както и гаранция, че частните тецове няма да бъдат затваряни административно, а ще бъдат оставени да работят на пазарен принцип.

Едно от условията за прекратяването на блокадите беше споразумението от вторник да бъде скрепено и с решение на Народното събрание. То беше взето в сряда, когато протестиращите на магистрала "Струма" (служители на тецовете "Бобов дол", "Дупница" и "Перник") вдигнаха блокадата си.

Тези на магистрала "Тракия" обаче казаха, че остават и обвиниха колегите си в предателство. Основното им искане е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Те настояват още за преговори с управляващите, но на място, на шосето.

"Срещата с правителството в София си беше пълен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме много пъти. Искаме конкретни решения. Да се изтегли териториалният план от Европейската комисия и да се внесат нашите искания в документа", каза пред БНТ в четвъртък Георги Господинов, председател на структурата на КНСБ в мини "Марица-Изток".

Правителството внесе плановете на 30 септември, когато изтече и срокът за изтеглянето им. Направят ли го, управляващите казват, че България ще загуби възможността да усвои помощите за енергиен преход.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG