Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Феодализация на държавните болници". Как се разпределят 15 млрд. лв. в здравеопазването


Десислава Николова
Десислава Николова

Около 15 млрд. лв. годишно се дават за здравеопазване. Това са парите от бюджета и допълните плащания, които идват от пациентите. На този фон в сектора постоянно се говори за недостиг на пари, ниски заплати, липса на специалисти, но и за лекари милионери. Как се става милионер с държавни пари?

Огромен финансов ресурс и сериозен политически интерес за контрол върху него. Така най-кратко може да се опишат причините за скандалите в здравеопазването през последните месеци.

Те не са първите, но в контекста на нестабилната политическа обстановка и предстоящите местни избори, са едни от най-шумните.

Сред тях са нарушенията на директора на „Майчин дом” проф. Иван Костов и заплатата му от 60 хил. лева на месец; недостигът на лекарства; внезапното освобождаване на здравния зам.-министър Бойко Пенков; незаконният избор на бившия директор на болница „Лозенец” Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет; протестът на лекари от „Шейново” срещу избора на нов директор на болницата.

Десислава Николова от "Капитал" работи по всички тези теми. Именно тя огласи информацията, че директорът на „Майчин дом” незаконно получава отчисления от различни дейности на болницата. Тя гостува в Студио България на Свободна Европа.

Най-важното от интервюто

  • "Държавата е позволила феодализация на държавните болници. Това се случва, защото няма мандатност на директорите".
  • "Проф. Иван Костов получава средно 50 хил. месечно като приходи от болницата”.
  • "Да не ти достигат лекарства, не е като да не ти достига кисело мляко. Това е въпрос на живот и смърт”.
  • "Д-р Пенков е човек, който може да се разбира с всички директори. Той е човек, който отгаваря за болничната помощ през всичките тези години".
  • "С тях е важно да се розбираш, защото „те са по-силни от всеки един министър”.

Директорът милионер

Директорът на „Майчин дом” в София проф. Иван Костов получава около 60 хил. лева на месец, докато други лекари едва свързват двата края.

Доходите му обаче не са свързани само с медицинска дейност. Няколко одита показват, че не е законно директорът да получава отчисления от паркинг, заведение за хранене, издаване на удостоверения за раждане.

„При 4 лева за час на паркинга, той получава по 80 стотинки на час от всяка кола, паркирала пред „Майчин дом”. Това е неправилно”, казва Десислава Николова.

По думите ѝ лекарите говорят помежду си за проблема, подават сигнали, но реакция от държавата липсва.

„Лекарите питат как е възможно той едновременно да работи в държавен и в частен медицински център, плюс да е в болницата, плюс да е директор, плюс да преподава в два университета. То физически е невъзможно. И от Кодекса на труда е забранено”, допълва Николова.

По думите й от Министерството на здравеопазването, което контролира болницата, „пренаписаха четири одита, за да може да изглеждат нещата като заплати нормално”.

В позиция до медиите директорът Костов казва, че срещу него се води кампания с разпространяване на „клевети и манипулирани данни”.

Династии в здравеопазването

„Държавата е позволила феодализация на държавните болници”, смята здравната журналистка.

Според нея това е възможно, защото няма мандатност на директорите.

„Спомняте си проф. Любомир Спасов колко време беше директор на болница „Лозенец” – близо 20 години. Същото се отнася за проф. Генчо Начев (бивш директор на „Св. Екатерина” - бел. ред.).”

Николова казва още, че заради това, че определени директори заемат по няколко позиции, се получава така, че от един човек зависи професионалната съдба на всеки лекар.

„Те са политически назначения. Аз не знам директор, който да не е назначен от ГЕРБ.”

Според нея интересът на политическите формации към здравния сектор е свързан с пари, тъй като „в здравния сектор се въртят около 15-16 млрд. лева годишно”.

Затова през годините се получава така, че „в тези болници има династии - майката, бащата, детето, чичото”.

„До обяд работят в държавната клиника, следобед - в частната. По-платежоспособните отиват в частната клиника”, посочва Николова.

Вечният зам.-министър

В средата на септември премиерът Николай Денков освободи Бойко Пенков като заместник-министър на здравеопазването. Уволнението изненада министъра проф. Хинко Хинков, който каза, че има резерви към решението, но е лоялен към правителството.

Мотивът за освобождаването на Пенков гласеше: „бавни темпове на работа”. С кратки прекъсвания той беше зам.-министър на здравеопазването и в трите кабинети на ГЕРБ между 2009 и 2013 г., 2014 и 2017 г. и между 2017 и 2021 г.

Николова коментира, че Пенков е лично назначение на проф. Хинков: „Д-р Пенков е човек, който може да се разбира с всички директори. Той е човек, който отговаря за болничната помощ през всичките тези години.”

По думите ѝ добрите отношения с директорите на болници са важни, защото „те са по-силни от всеки един министър”. Николова казва, че „разбирането с директорите означава липса на всякакъв контрол”.

„Ако имаше контрол върху дейността, „Александровска болница” под управлението на проф. Костадин Ангелов (сега депутат от ГЕРБ - бел.ред.), нямаше да достигне 80 млн. лева натрупани задължения.”

Другият скандал в здравеопазването от последните седмици е свързан с недостига на лекарства в България. Един от основните говорители по него е именно Ангелов, който обвинява за това бившата министърка на здравеопазването Асена Сербезова (номинирана от „Продължаваме промяната” - бел. ред.).

Според Николова за това се говори, защото в момента тече предизборна кампания. Тя смята, че „това не е директно клатене на сглобката, но това е дискредитиране през изключително болна за пациентите тема”.

„Да не ти достигат лекарства, не е като да не ти достига кисело мляко. Това е въпрос на живот и смърт.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG