Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергетиците и миньорите държат пътните блокади и настояват управляващите да отидат при тях


Кадър от протеста на миньори и енергетици в Перник в неделя. Протестиращите блокираха пътя между Перник и Кюстендил в двете посоки.
Кадър от протеста на миньори и енергетици в Перник в неделя. Протестиращите блокираха пътя между Перник и Кюстендил в двете посоки.

За четвърти пореден ден протестиращи миньори и енергетици блокират ключови пътни артерии в страната, съобщи БНР в понеделник. Остават затворени автомагистрала „Тракия“, подбалканският път при Гурково и Прохода на републиката.

Блокадите започнаха миналия петък, когато миньори и енергетици настояха правителството да не изпраща на Европейската комисия (ЕК) териториалните планове на България за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. За тяхната зелена трансформация са предвидени 3,5 млрд. лв. от ЕК.

В отговор управляващите казаха, че зеленият преход не може да се отлага повече, и в петък взеха решение за изпращане на териториалните планове. В събота министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че плановете на България вече са изпратени на ЕК в Брюксел.

Премиерът Николай Денков каза още, че няма да има затваряне на въглищни централи до 2038 г., и обеща обезщетения на работниците в размер до 36 работни заплати.

Това не спря протестиращите от енергийния и минния сектор, които настояват плановете да бъдат изтеглени и променени. В събота те отказаха да се срещнат с министър Радев, а в неделя не се отзоваха и на поканата за разговори в Министерския съвет на премиера Денков.

В понеделник остават блокирани още няколко пътни артерии в страната. Това са пътят между Стара Загора и Димитровград, пътят за Нова Загора при Раднево, както и международният път Русе-Свиленград край ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово.

По-късно през деня протестиращите блокираха и автомагистрала „Струма“. Полицията направи опит да спре блокадата с кордон от автомобили, но миньорите и енергетиците преминаха пеша към магистралата.

Има обявени алтернативни маршрути в посоките София-Кулата и Благоевград-София, а движението на пътя Дупница-Кюстендил е затруднено.

В понеделник следобед служители на „Топлофикация - Сливен“ също излязоха на протест и блокираха за кратко булевард „Банско шосе“.

Протестиращите казват, че не вярват на управляващите и няма да се отзоват на покани за преговори от страна на институциите. Миньорите и енергетиците настояват представители на Министерския съвет да отидат при тях, за да разговарят.

„Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора“, каза пред БНТ Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в „Мини Марица изток“.

Пред бТВ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че никой не знае какво пише в териториалните планове, но отговори отрицателно на въпроса поискал ли е плановете от премиера Денков, за да се запознае със съдържанието им.

В понеделник правителството публикува на сайта си финалните териториални планове за преход.

Ако България не завърши успешно преговорите по териториалните си планове с европейските институции, рискува да загуби няколко млрд. евро от Фонда за справедлив преход. Тези средства са предназначени за работниците в мини и въглищни централи в Стара Загора, Кюстендил и Перник - регионите, които са зависими от въглищната енергетика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG