Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин е загубил контрол над войната, каза в Киев началникът на британските въоръжени сили


Тони Радикин
Тони Радикин

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин каза в Киев, че Владимир Путин е загубил контрол над войната в Украйна, съобщиха правителството и медиите в Лондон.

Това се случи по време на посещение в Киев в четвъртък, заедно с министъра на отбраната Грант Шапс, на което отново беше потвърден ангажиментът на Обединеното кралство към Украйна, в която Русия нахлу преди вече повече от година и половина.

Двамата се срещнаха с президента Володимир Зеленски и обсъдиха изпращането на нова военна помощ.

„Неотдавнашните удари по Черноморския флот са още един пример за това как Украйна запазва инициативата. Путин е загубил контрол върху войната, която започна, и мощта на Русия е намаляла в резултат на това“, каза адмиралът.

Той добави, че това негово посещение, както и предишното - през лятото, затвърждават убеждението му, че Украйна ще победи, а Великобритания ще остане с нея на всяка крачка по пътя.

Миналата седмица изстреляна от украинците британска ракета “Storm Shadow” порази руския военноморски щаб в град Севастопол на незаконно анексирания от Русия още през 2014 г. полуостров Крим. Дръзката атака беше определена от говорителя на украинските военновъздушни сили като „удар по диктатурата на Путин“.

Миналата седмица бившият премиер Борис Джонсън призова настоящия - Риши Сунак, да изпрати повече ракети “Storm Shadow”. Грант Шапс, който посети по-рано Киев - тогава като министър на енергетиката, сега каза, че се е върнал, за да попита президента Зеленски какво му трябва, за да спечели.

„След като чух преживяванията на толкова много украинци, засегнати от тази война, включително семейство, което приютих в дома си за година, се ангажирам да запазя военната подкрепа на Обединеното кралство, особено с наближаването на зимата“, каза министърът на отбраната, цитиран от кореспондента на БНР в Лондон.

Украйна не спира да иска повече западни оръжия, включително такива с по-голям обсег, за да опита да си върне окупираните от Русия територия.

В четвъртък изненадващо посещение в Киев направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той каза, че армията на Украйна постепенно набира сила" в контранастъплението си срещу руските сили., въпреки че се изправени пред ожесточени битки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG