Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да сте здрави". Какви са целите на новата ваксинационна кампания срещу COVID-19


Колаж с авторката на фона на ваксиниране на млада жена.
Колаж с авторката на фона на ваксиниране на млада жена.

Здравното министерство обяви доставката на 80 640 aдаптирани ваксини срещу COVID-19. Според европейските препоръки те трябва да бъдат поставени на над 2 млн. души в България. Основната цел на новата ваксинационна кампания е да преодолее натрупаните през последните години страхове.

На 27 септември започна кампанията по безплатно ваксиниране срещу COVID-19. За целта преди седмица България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон и ги разпредели в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната.

Ваксината е еднодозова и осигурява ефективна защита дори за тези, които ще се ваксинират за първи път. Вече ваксинираните срещу COVID-19 трябва да изчакат поне три месеца, преди да си поставят новия, адаптиран вариант.

Според препоръките на Националния експертен съвет по имунизации, ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон се препоръчва за лица на възраст на и над 60 години, хронично болни, независимо от възрастта (напр. с диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), имунокомпрометирани хора (напр. с HIV, трансплантирани и др.), бременни жени, медицински персонал.

В България само хората на възраст над 60 години надхвърлят 2 млн. души. Ако към тази бройка добавим хората с хронични заболявания, бременните и професионалистите под 60 години, броят им ще надхвърли 2,5 млн.

До края на ноември се очаква в страната да пристигнат още около милион и 300 хил. дози от ваксината срещу COVID-19. Но макар ваксините да са двойно по-малко от потенциалните им получатели, те не само ще са достатъчни, а има реален риск отново да останат неизползвани заради натрупания през последните две години ваксинационен скептицизъм.

Преди дни Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви поредица от дейности, с които се надява да повиши дела на хората, които ще решат да се имунизират.

Най-уязвимите групи

С тази кампанията България за първи път от много време насам се вписва в общоевропейските усилия за преодоляване от умората от пандемията и обхващане на уязвимите групи с ваксинална защита.

За да намалят въздействието на COVID-19 и свързаните с него хоспитализации и смъртност, държавите трябва да планират продължаване на разпространението на ваксини през 2023 г. Препоръката е на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) и се отнася до държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП).

Европейските, както и българските експерти, препоръчват усилията да се съсредоточат върху защитата на по-възрастните хора (над 60 години) и други уязвими групи, като тези със съпътстващи заболявания и компрометиран имунитет, независимо от възрастта. Според данните от наблюдението на ECDC, при всяка нова вълна от инфекция с COVID-19 се повишава вероятността от хоспитализация при възрастните хора.

Въпреки че досега не се е появил ясен сезонен модел на циркулация на вируса, данните показват още, че въздействието на болестта е много по-голямо през есенно-зимния период, което съответства на традиционния грипен сезон.

Цитираните в доклада математическите модели сочат, че програма за ваксиниране от есента на 2023 г. с много високо усвояване на ваксини, насочена към лица на 60 и повече години, може да предотврати до 32% от свързаните с COVID-19 хоспитализации.

"Да се научим да се предпазваме"

"Наблюденията върху COVID-19 показват, че това заболяване ще остане сред нас и трябва да се научим да се предпазваме", коментира пред Свободна Европа д-р Кремена Пармакова от Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в МЗ. "Ще се опитаме по разнообразни начини да достигаме до хората."

През последните дни ведомството проведе информационни събития за журналисти и медицински специалисти, пусна нова платформа с достъпна информация за всички ваксини, които се правят в страната, и обяви намерение да комуникира през социалните мрежи. Ще се променят и посланията.

"Искаме да кажем на хората, че ваксините се препоръчват, за да сте здрави, и да спрем с този заплашителен наратив", обясни д-р Пармакова.

Организацията на процеса, която беше критикувана от пациенти и общопрактикуващи лекари при предходната ваксинационна кампания, остава същата.

Ваксините се поставят в имунизационните кабинети на РЗИ, при личните лекари и във ваксинационни кабинети в лечебните заведения, където има такива. Здравните инспекции обаче имат кабинети единствено на територията на областните градове, а джипитата се оплакваха, че логистиката по доставка на ваксините и организиране на списъци за поставянето им значимо затруднява работата им.

От министерството разчитат, че все пак личните лекари ще поощряват пациентите си да сложат ваксина срещу COVID-19, като това може да се прави и паралелно с поставяне на противогрипна ваксина.

Като алтернатива остават и възможностите от РЗИ да изпращат мобилни екипи по заявка от кмет или група граждани от по-малките населени места, където няма други алтернативи. Мобилни екипи ще ваксинират и обитателите и персонала на социалните институции, когато има подадена заявка за това, увери Пармакова.

Междувременно в последните дни данните сочат ръст в броя на хората, които се разболяват от респираторни инфекции. Значим дял в това има и COVID-19, за който се отчита повишение както на дела положителни тестове, така и на броя новозаболели на седмична база.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG