Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Построиха вили, купиха си яхти". Денков е готов да се извини, че зърнопроизводителите са терористи, но не на всички


Премиерът Николай Денков даде брифинг преди протестите на зърнопроизводителите
Премиерът Николай Денков даде брифинг преди протестите на зърнопроизводителите

Премиерът Николай Денков е готов да се извини за думите си, че протестиращите зърнопроизводители са терористи, но не всички. Той каза, че има производители, които получават „лъвския пай от многомилиардните помощи“ от Европейския съюз и държавния бюджет. „Те си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам“, каза Денков в изявление в неделя.

Повод за думите на Денков е изказването му от събота, че не преговаря с терористи. "През последните два дни те започнаха да се държат като терористи», каза Денков. Думите му са по повод обявените протести на зърнопроизводителите, които не са съгласни с отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

„Правителството никога не е отказвало диалог с представителите на аграрния сектор“, каза Денков. Той каза, че „основният проблем, който се поставя от протестиращите вече е решен“. Премиерът каза, че е разговарял с властите в Киев, които са готови да наложат ограничения на износа си според това кои групи стоки са чувствителни за различните държави. „От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества сме готови да приемем“, каза Денков.

Денков каза, че не са установени замърсявания в стоките, внесени от Украйна. В интервю за Нова телевизия Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите каза, че „украинската пшеница е носител на тежки метали". Тя не се позова да данни. Денков каза, че от октомври до началото на май, когато влиза забраната за внос, агенцията по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно от Украйна и "в нито една от тях не са открити вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна", каза Денков.

В отговор на въпроси на Свободна Европа в началото на май, че няма открити замърсители в изследваните проби на стоки от Украйна. Изследваните за качество 3 проби на слънчоглед от Украйна "показват масленост от 46,39 на сто до 47,7 на сто и примеси в рамките на допустимото, което означава, че пробите са с добро качество. За сравнение стойността на маслеността на слънчогледа по стандарт БДС 750 е не по-малко от 42 на сто“. Т.е. изследваният украински слънчоглед е бил с по-висока масленост от българския.

Основният проблем с украинския внос е свързан със слънчогледа. Реколтата от миналата година все още не е продадена, а производителите искат по-високи цени от пазарните. В същото време производителите на олио казват, че имат недостиг на суровина, българската е скъпа, а внос винаги е имало, защото българската царевица е недостатъчна.

Зърнопроизводителите организират протести в понеделник и вторник. Те казват, че украинският внос ще унищожи българското селско стопанство. Сред организаторите на протеста е Тодор Джиков, който е бивш заместник-министър в служебното правителство на Румен Радев. В подкрепа на протеста се обяви и Симеон Караколев, който беше инициатор на строителството на пилона в Рожен, подкрепен и открит от Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG