Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С терористи не преговарям". Денков вижда опит за дестабилизация в протестите на зърнопроизводителите


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Действията на зърнопроизводителите са опит за дестабилизация на правителството, каза премиерът Николай Денков в интервю за Дарик. Коментарът му е по повод обявените намерения на представители на бранша да протестират заради отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

"Аз с терористи не преговарям", каза Денков в коментар за БТВ и Нова телевизия след интервюто в Дарик. "През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания: "незабавно да се случи това", "ако не го направите, ние ще блокираме държавата", каза премиерът. Денков предложи на зърнопроизводителите да се срещнат в събота, но те отказаха и насрочиха протести.

Поводът за недоволството на зърнопроизводителите е решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. В петък и Европейската комисия вдигна въведените временни ограничителни мерки за внос на украинско зърно.

"Не е вярно, че секторът е в колапс. Искат се помощи на целия сектор на едро, а вътре има различни проблеми", каза Денков. Той каза, че вносът на зърно ще доведе до намаляване на цените на фуражите, което е добре за животновъдите. "Но въпреки това се опитват да се мобилизират всички срещу правителството", каза Денков. Според него това означава, че "там не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитват да дестабилизират правителството".

По-късно от Българския фермерски съюз разпространиха своя позиция до медиите по повод думите на премиера. "Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Междувременно премиерът изпрати втора покана за разговори към зърнопроизводителите, след като те отказаха първата.

Зърнопроизводителите организират протести в понеделник и вторник. Те казват, че украинският внос ще унищожи българското селско стопанство. Сред организаторите на протеста е Тодор Джиков, който е бивш заместник-министър в служебното правителство на Румен Радев. В подкрепа на протеста се обяви и Симеон Караколев, който беше инициатор на строителството на пилона в Рожен, подкрепен и открит от Радев.

Родолюбие или парилюбие. Какво знаем за пилона на Рожен
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:01 0:00

"Не мога да кажа каква роля има президента [в организирането на протестите], защото трябва да имам доказателства", каза премиерът Денков. Той каза, че зърнопроизводителите са били използвани за политически цели в миналото. В годините браншовите организации са показали, че са солидарни, организират се бързо, а с протестите си могат да дестабилизират правителства.

Средната норма на печалба в сектора за миналата година е 20-25 на сто, каза Денков. "Помощта за аграрните производители нарастват с всяка следваща година. Това, което всички знаем е, че вътре, сред самите производители, има проблем с начина, по който се използват субсидиите", каза Денков.

По думите му едрите зърнопроизводители получават сериозни средства и "там нормата на печалба е значителна".

Основният проблем с украинския внос е свързан със слънчогледа. Реколтата от миналата година все още не е продадена, а производителите искат по-високи цени от пазарните. В същото време производителите на олио казват, че имат недостиг на суровина, българската е скъпа, а внос винаги е имало, защото българската царевица е недостатъчна.

Зърнопроизводителите казаха, че ще протестират в понеделник, когато ще блокират със земеделска техника общински пътища, гранични пунктове и магистрали, а във вторник ще се съсредоточат в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG