Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече не става дума за коалиция, а за общност". ПП-ДБ се регистрираха заедно за местните избори


Асен Василев, Атанас Атанасов, кандидат-кметът за София Васил Терзиев и Кирил Петков (отляво надясно) отидоха заедно в ЦИК.
Асен Василев, Атанас Атанасов, кандидат-кметът за София Васил Терзиев и Кирил Петков (отляво надясно) отидоха заедно в ЦИК.

Коалицията „Продължаваме промяната" – "Демократична България“ (ПП-ДБ) се регистрира във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местните избори на 29 октомври.

Някои от кандидат-кметовете вече бяха обявени и дори дойдоха в ЦИК, но други остават необявени. Двете формации се явяват за първи път заедно на местен вот, след като направиха това на парламентарния.

Документите за регистрация и 9302 подписа бяха внесени от съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Асен Василев, съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов и зам.- председателя на парламентарната група Надежда Йорданова (ДБ).

"Много съм щастлив, че всички заедно се явяваме на тези избори, тук вече не става дума за коалиция, а за общност", каза пред журналисти Петков след внасянето на документите.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, допълни, че целта им е "българските общини да тръгнат напред след дълга стагнация" и заради това "преговорите са били дотук, а сега започва усилена работа в името на победата".

Асен Василев от своя страна отрече да е имало спорове с ДБ. "Навсякъде успяхме да се обединим около кандидати за кметове“, каза той.

Около избора на някои от кандидатите обаче имаше напрежение. Един от тях е Васил Терзиев, който ще се бори за кметското място в София. За него имаше недоволство в партийните структури заради миналото на негови роднини в комунистическата Държавна сигурност.

Сега Петков посочи, че зад него "заставаме всички заедно и сме сигурни, че ще има победа". Самият Терзиев беше сред кандидатите, които дойдоха в ЦИК заедно с лидерите.

Ден по-рано Кирил Петков съобщи официално в предаването "Лице в лице" по bTV част от имената, които коалицията ще издигне за кметове в някои от най-големите градове. След регистрацията в ЦИК той потвърди някои от тях:

  • Пловдив: Ивайло Старибратов, бивш дългогодишен директор на Математическата гимназия
  • Варна: Благомир Коцев, бивш областен управител на Варна
  • Русе: прокурор Рени Стефанова
  • Благоевград: юристът Методи Байкушев
  • Ловеч: депутатът Искрен Арабаджиев
  • Велико Търново: депутатът Йордан Терзийски
  • Видин: депутатът Любен Иванов
  • Пазарджик: депутатът Петър Кулински

Неясен остава кандидатът за кмет на друг от големите градове - Бургас, където все още няма окончателно решение. Там от ПП настояват това да е Константин Бачийски. Депутатът е известен с това, че не подкрепя санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна.

"Бачийски свърши огромна работа, за да има държавна лаборатория на "Капитан Андреево". Изземването на граничния пункт от мафията беше основно негова заслуга", защити кандидатурата му Петков в понеделник пред bTV.

От ДБ обаче не го одобряват и предлагат депутата Димитър Найденов. Ако не се стигне до консенсус, двете партии може да се явят с двама кандидати, издигнати от инициативни комитети.

До този момент 51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот. По-рано във вторник освен ПП-ДБ това направиха и "Има такъв народ".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG