Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ким Чен-ун пристигна в Русия за среща с Путин, докато САЩ предупреждават за оръжейна сделка


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун маха от своя влак, докато заминава от Пхенян към Русия на 10 септември. Снимката беше публикувана от централната информационна агенция на Северна Корея на 12 септември
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун маха от своя влак, докато заминава от Пхенян към Русия на 10 септември. Снимката беше публикувана от централната информационна агенция на Северна Корея на 12 септември

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във вторник с личния си брониран влак в Русия, където трябва да се срещне с президента Владимир Путин, съобщи Би Би Си.

Очаква се срещата да се състои в източния град Владивосток и на нея да бъде договорено Пхенян да продава на Москва оръжия за войната в Украйна. В понеделник от САЩ казаха, че преговорите са много напреднали и това би било "огромна грешка" и предупредиха, че Пхенян "ще плати цената".

От Кремъл коментираха, че не се интересуват от изявленията на Вашингтон и потвърдиха само, че срещата на лидерите ще се проведе "през следващите дни" по регионални и глобални въпроси. Ким Чен-ун все още пътува към Владивосток, където тази седмица Русия провежда голям икономически форум с участието на Путин.

Това е първото посещение на лидера на Северна Корея в чужбина от 4 години - за последно той се срещна с руския президент очи в очи през 2019 г.

Той тръгна от Пхенян за Русия в неделя с частния си влак, придружен от висши представители на оръжейната промишленост и военни, както и от външния министър.

Японската информационна агенция Киодо и Ройтерс съобщиха, че Ким Чен-ун е пристигнал на гара Хасан - главната железопътна врата към Далечния изток на Русия от Северна Корея. Той е слязъл от влака, за да се срещне с руски представители и е бил посрещнат с церемония.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че срещата с Путин ще се състои след приключването на форума в сряда и че не е планирана пресконференция на лидерите. Той посочи, че Русия иска да изгради добра, взаимоизгодна връзка със Северна Корея и ще продължи да укрепва приятелството си с нея.
Затова ще има преговори на двете делегации "и след това при необходимост лидерите ще продължат да общуват във формат "един с един". Планиран е и официален обяд от името на президента на Русия в чест на госта от Северна Корея.

Песков съобщи още, че във Владивосток Путин ще се срещне и с китайския вицепрезидент Чжан Гоцин. Двамата ще обсъдят двустранните контакти на "най-високо равнище" до края на годината.

Междувременно във вторник сутринта държавна медийна агенция ТАСС съобщи, цитирана от Би Би Си, че руският президент е казал по време на икономическия форум, че Русия разработва оръжия с "лазерни, ултразвукови и радиочестотни оръжия". Няма потвърждение какво точно има предвид той.

Държавният департамент на САЩ вече коментира, че всеки трансфер на оръжие от Северна Корея към Русия би нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Те забраняват всякакви оръжейни сделки с Пхенян.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Миналата седмица Владимир Путин каза, че ще Москва ще "разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG