Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срещу посолството ли тръгват". Радев намеси САЩ в критиките си срещу реформа в службите


Румен Радев за пореден път критикува правителството на Николай Денков заради намеренията да промени закона така, че да смени шефовете на служби
Румен Радев за пореден път критикува правителството на Николай Денков заради намеренията да промени закона така, че да смени шефовете на служби

Президентът Румен Радев отново атакува кабинета заради намеренията да прави реформи в спецслужбите, като каза, че това "не означава да смениш ръководството с т.нар. "наши хора" от записа".

Той намеси и САЩ, като за пореден път посочи, че те са наградили сегашното ръководство на ДАНС, което правителството иска да смени.

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) имат готов законопроект за реформа, с който да се намали влиянието на държавния глава при назначаването на ръководителите на служби. В момента то минава през него, а промените предвиждат това да става по предложение на премиера от парламента.

Преди няколко месеца депутатът Радостин Василев, който се отцепи от ПП, публикува запис от заседание на партията, в който се чува, че те обсъждат смени на шефовете на служби с "наши хора, които са одобрени от посолството".

Сега Радев посочи, че настоящото ръководство на ДАНС е получило миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава веднъж годишно само на една държава за изключителен принос към тяхната национална сигурност.

"Излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите... всъщност обезсмислят оценката от нашите партньори, дадена от най-високо място", каза още държавният глава и добави: "Нека се разберат, когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват".

Самият Радев неведнъж се обявява срещу изпращане на оръжие в подкрепа на Украйна във войната, която Русия води там, заради което е обвиняван от управляващите, че защитава проруски позиции.

Кабинетът на Николай Денков вече смени зам.-председателите на ДАНС, което е в неговите правомощия, но смяната на шефа на службата Пламен Тончев може да стане само с президентски указ.

"Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите, защото реформа не означава да смениш ръководството с т.нар. "наши хора" от записа", това не е реформа", каза президентът пред журналисти в понеделник в Солунския международен панаир, където беше на посещение.

Той призова идеите за реформа да бъдат "сложени на масата" и каза, че тези, които имат такава амбиция, трябва да познават законите, структурата на службите и как взаимодействат с чуждите партньори.

Радев определи вече бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров като човек с достойнство и чест, "който не може да наблюдава как се правят назначения, само за да удовлетворят сценарии от записа".

В последните седмици напрежението между кабинета и президента се изостри именно заради поисканата оставка на Тодоров. Радев отказа да подпише указ за освобождаването му, но в крайна сметка той сам подаде остава и на негово място държавният глава назначи заместника му Живко Коцев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG