Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армения и САЩ започнаха военни учения, които разгневиха Москва


Арменски военни медици на учения в Германия. Снимката е илюстративна.
Арменски военни медици на учения в Германия. Снимката е илюстративна.

Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, които разгневиха Москва. Те се провеждат в момент, когато напрежението между Ереван и съседен Азербайджан заради Нагорни Карабах нараства.

Армения и Азербайджан от десетилетия са в конфликт заради Нагорни Карабах. Населеният предимно с арменци район беше откъснат от Азербайджан от подкрепяни от Армения сепаратисти по време на война през 90-те години.

В изявление на арменското министерство на отбраната се казва, че ученията "Eagle Partner 2023" са започнали на 11 септември с цел да подготвят арменските сили за участие в международни мироопазващи мисии.

Полковник Мартин О'Донъл, говорител на американското командване, каза, че ученията са "жизненоважна възможност за войниците от нашите две нации да изградят нови взаимоотношения на тактическо ниво и да повишат оперативната съвместимост за мироопазващи операции".

Ученията се провеждат на полигоните Зар и Армавир край Ереван и ще приключат на 20 септември. Американските военни съобщиха, че в тях ще участват 85 американски войници и 175 арменци. Американците - включително членове на Националната гвардия на Канзас, която има 20-годишно партньорство за обучение с Армения - няма да използват тежко въоръжение.

Русия, която ръководи Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), включваща Армения, изрази загриженост относно съвместните учения в момент, когато отношенията между Москва и Ереван се влошават.

На 10 септември руският външен министър Сергей Лавров изрази съжаление за "действията на арменското ръководство", като каза, че не очаква "нищо добро" от ученията, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че Русия ще "следи ситуацията".

На 8 септември руското външно министерство привика арменския посланик, за да протестира срещу "недружелюбните стъпки", предприети от Ереван, включително военните учения.

Междувременно в Ереван арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Русия, че не е успяла да защити Армения от това, което той нарече продължаваща агресия от страна на Азербайджан.

Русия поддържа мироопазващи сили в региона, за да спазва споразумението, което сложи край на войната между Армения и Азербайджан през 2020 г. - втората, която те водят след разпадането на Съветския съюз.

Ереван обвинява руските миротворци, че не успяват да защитят арменците в Нагорни Карабах - анклав, който е международно признат като част от Азербайджан, но е населен с около 120 000 етнически арменци.

Тигран Григорян, политически анализатор и ръководител на Регионалния център за демокрация и сигурност в Ереван, каза пред Арменската служба на Свободна Европа, че военните учения показват, че Армения се опитва да се дистанцира от Русия.

"Всички скорошни стъпки на Армения могат да се разглеждат като опит да се покаже, че Армения не е в руския лагер", каза Григорян.

Олеся Вартанян, старши анализатор за Южен Кавказ в нестопанската организация за предотвратяване на конфликти "Кризисна група", посочи пред Ройтерс на 6 септември, че Армения изпраща сигнал към Москва, че "вашата разсеяност и фактът, че сте толкова неактивни, играе в полза на нашия враг", което е препратка към Азербайджан.

Ереван обвинява Азербайджан, че през последните девет месеца е допуснал блокада на магистралата, свързваща Армения с Нагорни Карабах. Блокадата доведе до недостиг на гориво, лекарства и храна за местното население. Азербайджан оправдава действията си с твърдението, че Армения използва пътя, за да доставя оръжие на Нагорни Карабах, което Армения отрича.

Наскоро Армения обвини Азербайджан, че е съсредоточил сили в близост до границата между двете страни, което Баку отрича.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG