Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кучешки зъб, омар, свещен елен. Невероятният свят на Йоргос Лантимос


Йоргос Лантимос със своята награда "Златен лъв" от последното издание на кинофестивала във Венеция
Йоргос Лантимос със своята награда "Златен лъв" от последното издание на кинофестивала във Венеция

Естет, провокатор, дори абсурдист, той пленява публиката с невероятни истории. Започнал като част от постмодерното филмово движение, известно като гръцката странна вълна, успява да покори върховете на европейското кино. Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос е Човек на деня на Свободна Европа.

Последната му лента - "Клети създания“, спечели голямата награда "Златен лъв" от 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция на 9 септември. И така режисьорът на "Омарът" и "Фаворитката" прибави още едно отличие към дългата си колекция.

Публиката аплодира невероятната история, разказана от Йоргос Лантимос, поверил главните роли на Ема Стоун, Уилем Дефо и Марк Ръфало.

Базиран на едноименния роман на Алистър Грей от 1992 г., филмът, заснет във Великобритания, разказва за жена, реанимирана след самоубийство от лекар експериментатор през 19 век, който заменя мозъка ѝ с този на нероденото й бебе.

"Централният герой е Бела Бакстър - едно невероятно създание, и тя не би съществувала без Ема Стоун, друго невероятно създание", каза самият Лантимос по време на церемонията, като посвети наградата на Стоун, която отсъстваше заради стачката в Холивуд.

"Този филм е неин пред и зад камерата. Този филм е Ема Стоун!", добави той за любимата си актриса, която участва не за първи път в негов филм.

Йоргос Лантимос и Ема Стоун на прожекцията на неговия късометражен филм „Bleat“ в гръцката национална опера в Атина, 5 май 2022 г.
Йоргос Лантимос и Ема Стоун на прожекцията на неговия късометражен филм „Bleat“ в гръцката национална опера в Атина, 5 май 2022 г.

"Харесва ми да изграждам филмите по начин, който те кара да се чувстваш малко неудобно, да можеш да им се насладиш, да се заинтригуваш, да започнеш да мислиш за смисъла на нещата - и се надявам, че в края ще имаш силно желание да продължиш да мислиш за тях", казва Лантимос пред филмовия сайт imdb.

Българската публика ще може да види "Клети създания" на 6 октомври, когато лентата ще отрие деветото издание на кино-литературния фестивал „СинеЛибри“ в София.

А престижното отличие, което получи в навечерието на 50-годишнината си, като най-хубавия подарък, отваря пътя на гръцкия режисьор към "Оскар"-ите.

От баскетбола до голямото европейски кино

Йоргос Лантимос е роден в Атина, Гърция, на 23 септември 1973 г. Отгледан е от майка си, след като родителите му се разделят, но когато е едва на 17 г. тя умира. Баща му - Антонис Лантимос, има кариера като професионален баскетболист в Pargati и гръцкия национален отбор. Затова и като млад Йоргос също тренира този спорт.

След като завършва училище, започва да учи бизнес администрация, но се отказва и продължава с режисура за филми и телевизия.

"Когато израствах в Гърция, не беше много обичайно младо момче да каже: "Ще стана режисьор". Поне по онова време нямаше много режисьори и индустрия", разказва Лантимос.

Затова по-реалистично звучи да прави реклами, за да си изкарва прехраната. Режисирал е танцови видеоклипове заедно с гръцки хореографи, както и телевизионни реклами, музикални видеа, късометражни филми, театрални пиеси и кампании на модни марки. Участва и в екипа, който проектира церемониите на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г.

В киноучилището обаче все повече се влюбва във филмите и започва да мисли за свой. И така, в един момент просто започва с няколко приятели, молейки други да използват къщите, дрехите и колите им. Инвестират парите от реклами и успяват да направят първата си лента без "особена друга подкрепа, която в Гърция така или иначе беше нищожна". Това е "Моят най-добър приятел" (2001 г.), на който е сърежисьор.

Следва първият му собствен филм - експерименталният "Кинета", чиято премиера е на фестивала в Торонто през 2005 г. Лентата получава одобрението на критиката.

Вторият му игрален филм "Кучешки зъб" (Dogtooth) печели наградата Un Certain Regard на фестивала в Кан през 2009 г., последван от множество награди на фестивали по целия свят. През 2011 г. филмът е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Следва Alps, който печели награда за най-добър сценарий на фестивала във Венеция през 2011 г. и за най-добър филм на филмовия фестивал в Сидни през 2012 г.

Още с първия си англоезичен игрален филм - "Омарът" (The lobster), той постига голям успех. Лентата печели наградата на журито на 68-то издание на фестивала в Кан и отличия за най-добър сценарий и костюми на Европейските филмови награди. През 2017 г. "Омарът" е номиниран за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий, а за ролята си Колин Фарел получава номинация за "Златен глобус".

Следва "Убийството на свещения елен" (The killing of a sacred deer) - с Никол Кидман, който печели наградата за най-добър сценарий в Кан. Получава и номинации за най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добър актьор (отново Фарел) на Европейската филмова академия.

Най-големия си успех дотогава режисьорът постига с черната комедия "Фаворитката" (The favourite) - с Оливия Колман, отново Ема Стоун и Рейчъл Уайз, който през 2018 г. печели Голямата награда на журито на фестивала във Венеция - "Сребърен лъв". Освен това получава рекордните десет номинации за "Оскар" (Колман беше отличена за най-добра главна женска роля) и е номиниран за дванадесет награди BAFTA, като печели седем от тях.

Йоргос Лантимос казва, че му е трудно да говори за филмите си, защото има много неща, които са много интуитивни и подсъзнателни за другите. Затова по думите му "понякога е много по-добре, когато някой друг дойде и каже: "Аз го разбирам по този начин".

"Най-хубавото и великото нещо в преживяването да гледаш филми,и всякакво изкуство, е, че можеш да разбереш нещата сам и да имаш своя собствена версия за тях. Ние даваме това пространство на хората", казва още режисьорът за това как се създават филми.

XS
SM
MD
LG