Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нагорни Карабах се договори с Азербайджан за доставка на хуманитарна помощ


Руски камион на Червения кръст, превозващ стоки за Нагорни Карабах, се придвижва към Агдам, 9 септември 2023 г.
Руски камион на Червения кръст, превозващ стоки за Нагорни Карабах, се придвижва към Агдам, 9 септември 2023 г.

Властите в Нагорни Карабах казаха, че е постигнато споразумение с азербайджанските власти за доставка на хуманитарна помощ в региона.

Тя ще бъде доставена от Русия чрез Червения кръст под контрола на руските мироопазващи сили. Първите камиони трябва да влязат в Нагорни Карабах в неделя.

Според азербайджанската и арменската служби на Радио Свобода за транспортирането ще бъде използван пътят през азербайджанския град Агдам.

Помощникът на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев каза, че транспортът през Агдам е регулиран с отделно споразумение.

Обсъжда се и възможността за отваряне на коридора Лачин за хуманитарни доставки.

В събота парламентът на Нагорни Карабах избра Самвел Шахраманян за нов глава на самопровъзгласилата се република. Азербайджан нарече това решение "фиктивно и незаконно" и поиска разпускането на парламента.

Коридорът Лачин - единственият път от Армения към Нагорни Карабах, е блокиран от 15 юни. Хуманитарната ситуация в региона е близка до критичната: има недостиг на храна, гориво и лекарства. Жителите на Нагорни Карабах съобщават, че са на ръба на глада, поради липсата на бензин, транспортът не работи.

Азербайджан отрича обвиненията за блокада. Баку обвини Ереван в прехвърляне на военни на територията на самопровъзгласилата се република, контролирана от арменските власти. Сред обвиненията са и транспортиране на оръжия и боеприпаси и незаконен износ на природни ресурси и културни ценности от територията на Азербайджан.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах продължава от края на 80-те години на миналия век. Автономната област Нагорни Карабах, населена предимно с етнически арменци, с подкрепата на Армения, обяви отделяне от Азербайджанската ССР и през септември 1991 г. - създаването на "Република Нагорни Карабах".

По време на въоръжен конфликт от 1988-1994 г. в сепаратисткия регион загинаха 30 хиляди души. Нагорни Карабах и няколко съседни региона на Азербайджан попаднаха под де факто контрола на арменските въоръжени сили. В резултат на това се сизселиха стотици хиляди хора, предимно етнически азербайджанци.

"Република Нагорни Карабах" не е официално призната от никоя държава от ООН, включително и от Армения. През 1993 г. ООН прие четири резолюции, изискващи изтеглянето на арменските войски от района и признаването на територията като част от Азербайджан.

След поредното изостряне на ситуацията в края на септември 2020 г. Азербайджан върна под свой контрол районите около Нагорни Карабах и превзе древния и символично значим град Шуша (Шуши на арменски). Ден след това премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Русия Владимир Путин подписаха изявление за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

Съгласно договора, който предизвика протести на опозицията в Ереван, Баку си върна контрола върху значителна част от териториите на Карабах и прилежащите райони на Азербайджан, окупирани от арменските войски в началото на 90-те години. В района бяха разположени руски мироопазващи сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG