Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Системен проблем с превенцията". Продължава възстановяването на Южното Черноморие след пороя


Почистване на плажа в Ахтопол след наводнението, 7 септември 2023 г.
Почистване на плажа в Ахтопол след наводнението, 7 септември 2023 г.

Продължава възстановяването на засегнатия от наводнението район на Южното Черноморие, съобщи БНР. В същото време правителството мисли за контрол на финансирането на засегнатите и подобряване на превенцията при бедствия.

Мостът между Царево и Ахтопол остава блокиран. Движениeто се извършва по обходен маршрут. Плажът Силистар след Синеморец остава откъснат заради отнесен мост.

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е осигурила фургон на семейство, останало без подслон след бедствието в Царево. Доброволци от Общинския кризисен щаб раздават хляб на засегнатите.

Четирима души загинаха при наводненията във вторник, предизвикани от обилни валежи. Бяха нанесени щети за десетки милиони левове. 8 септември беше обявен за ден на траур в страната.

Пострадалите могат да кандидатстват за отпускането на социална помощ от фонд Социална закрила до 2 500 лева.

Сред условията за това са пострадалото жилище да е законно построено, хората там да са по настоящ адрес, както и да не са получавали финансиране за същите дейности по друг ред.

Комисия, сформирана със заповед на кмета, ще извърши проверка на място.

Специалисти на агенцията по безопасност на храните работят по сигнали за открити мъртви животни. От отнесените от водата 64 животни само 4 са открити живи.

Все още е опасно да се влиза в морето. Водата от чешмите също все още не е годна за пиене. По информация на РЗИ-Бургас в понеделник се очакват да излязат първите проби. След това поне още няколко дни водата няма да може да използва за битови нужди, тъй като предстои и хлориране.

Според премира Николай Денков след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин.

"Имаме системен проблем с превенцията спрямо подготовката за евентуално бедствие, искам да работим по нея", каза той в неделя пред Нова телевизия.

В петък правителството нареди проверка на всички мостове в страната. Стана известно и че 360 корита на реки са затлачени и опасни. За това се е знаело още миналата година от служебното правителство, каза Денков.

Той добави, че трябва да има промяна и на начините за финансово подпомагане, "за да не се повтори ситуацията с подпомагането в Карлово - когато бъдат прехвърлени пари към общините и хората казват, че не се решават проблемите".

По неговите думи държавата трябва да остане до общините и да ги контролира по-добре.

До края на септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите домакинства, каза още Денков.

Държавата отпуска 30 млн. лв. в помощ на пострадалите, каза министърът на туризма Зарица Динкова.

В същото време Асоциацията на българските застрахователи призова застрахователите да удължат срока за завеждане на претенции колкото е необходимо, за да могат спокойно да бъдат приети и обслужени всички пострадали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG