Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев определи изборите в окупираните от Русия украински територии като "фалшиви"


Местни избори в Донецк, 9 септември 2023 г.
Местни избори в Донецк, 9 септември 2023 г.

Русия провежда регионални избори, включително в окупираните части на Украйна в опит да засили контрола си върху тях. Преди година Москва незаконно анексира Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна.

Сега и там се провежда гласуване за назначаване на губернатори, регионални депутати и общински съветници, което Киев и Западът осъдиха като "фалшиво" и "пропагандно упражнение".

Гласуването започна на 8 септември и приключва на 10 септември. Изборите се провеждат в момент, когато Украйна отчита напредък в контраофанзивата си за изтласкване на руските сили от окупираните територии.

Министерството на външните работи на Украйна осъди изборите в изявление от 8 септември, като добави, че те "няма да имат никакви правни последици и няма да доведат до никакви промени в международния статут на украинските територии, завзети от руските военни сили".

"Фалшивите избори, проведени от Русия във временно окупираните територии, са невалидни", се казва в изявлението.

Асошиейтед прес (АП) цитира местни жители и украински активисти, според които длъжностни лица са правили посещения по домовете, придружени от въоръжени войници.

Иван Фьодоров, украински кмет на Мелитопол, контролиран от Русия град в Запорожка област, казва пред АП, че местните жители са принуждавани да гласуват.

"Когато пред теб стои въоръжен човек, е трудно да откажеш", каза той.

Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона в Украйна, където се провежда гласуването. През септември 2022 г. Москва обяви анексирането на четирите частично окупирани региона, след като организира референдуми, които западните държави отхвърлиха и отказаха да признаят резултатите от тях.

Три четвърти от страните в Общото събрание на ООН през октомври 2022 г. осъдиха "опита за незаконно анексиране" на четирите региона от страна на Русия.

Заедно с Крим - незаконно анексиран от Москва през 2014 г. - четирите региона съставляват почти една пета от Украйна.

Вотът е за избор на регионални законодателни органи, които от своя страна ще назначат регионални губернатори.

В Донецка и Луганска област хиляди кандидати се борят и за места в десетки местни съвети. Всички кандидати са руски или проруски настроени, като сред тях има и губернатори, подбрани от Москва, съобщава Би Би Си.

"Кремъл се надява, че тези предварително определени, измислени резултати ще засилят незаконните претенции на Русия към частите от Украйна, които тя окупира, но това не е нищо повече от пропагандно упражнение", каза държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен в четвъртък. Той добави, че САЩ "никога няма да признаят" претенциите на Русия към която и да е част от суверенната територия на Украйна.

Европейският съюз също осъди изборите като "незаконни", като добави, че на замесените ще бъде потърсена отговорност, написа говорителят на Европейската комисия Петер Стано в публикация в Екс, известен преди като Туитър.

Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа също осъди решението на Русия да проведе избори в окупираните територии.

"Провеждането на местни избори в окупираните територии само създава илюзия за демокрация, но явно нарушава правото на гражданите да участват в управлението на местните обществени дела", каза председателят на конгреса Леендерт Вербек.

От 8 до 10 септември Русия също провежда местни избори в повече от 20 руски региона.

Основният претендент в изборите е "Единна Русия" - лоялната към Путин партия, която доминира в руската политика, въпреки че в бюлетините са включени и други партии, като Комунистическата партия и националистическата Либерално-демократическа партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG