Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна предложи на Турция зърнен коридор в Черно море без участието на Русия


Украйна и в момента изнася зърно през териториалните води на Румъния, България и Турция
Украйна и в момента изнася зърно през териториалните води на Румъния, България и Турция

Украйна официално предложи на Турция създаването на морски коридор в Черно море, през който да се пренася зърно без участието на Русия в него. Това каза украинският посланик в Турция Васил Боднар пред CNN.

През юли Русия обяви, че спира участието си в постигнатата година по-рано със съдействието на ООН сделка за износ на украинско зърно. Решението на Москва предизвика сериозно напрежение в района на Черно море, а руски кораб стреля предупредително срещу цивилен плавателен съд в средата на август.

Предложението на Киев идва дни, след като темата беше една от основните по време на срещата между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Москва. След нея турският държавен глава каза, че руският му колега е поставил две условия за подновяването на сделката за износ - осигуряване на трансфер на средствата от продажбите по договорите, и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното.

Пред CNN Боднар каза, че в следващите дни се очаква Анкара и Киев да обсъдят предложението в рамките на общото събрание на ООН. Той подчерта, че кораби, които пренасят зърно, вече преминават през териториалните води на Румъния, България и Турция без да бъдат ограничавани.

Основното искане на Путин за осигуряване на трансфер на средства е всъщност искане за връщането на руски банки към системата за разплащания SWIFT. Русия беше изключена от системата като санкция срещу нападението ѝ срещу Украйна. В продължение на месеци Москва твърдеше, че това ще доведе до повече загуби за Запада, както и че има своя собствена, по-добра система.

След като се изтегли от сделката през юли Русия започна чести атаки срещу украински пристанища, които се използват за износ на зърно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG