Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството обяви 8 септември за ден на национален траур за жертвите на наводненията в община Царево


Морето отнесе коли и каравани на къмпинг "Арапя".
Морето отнесе коли и каравани на къмпинг "Арапя".

Осми септември ще бъде ден на национален траур за жертвите загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г.. Това реши правителството.

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Обилните валежи предизвикаха сериозни наводнения по Южното Черноморие. Двата язовира и реките в община Царево преляха, бяха отнесени мостове и се активираха свлачища. Малки населени места и къмпинги в района бяха евакуирани.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища постепенно се възстановява. БНТ съобщи, че пътят от Синеморец към Ахтопол вече е напълно проходим.

Заради залетия мост на входа на Синеморец много туристи бяха блокирани два дни и не можеха да приключат своята почивка, но вече всички са тръгнали към домовете си. Идват и нови туристи.

България не е поискала помощ от ЕС за последствията от наводненията. Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система "Коперник" за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни.

Къпането в морето е забранено заради замърсявания.

Все още остава проблемът на пътя след село Варвара в посока Царево, където се минава през къмпинг "Нестинарка". Там част от шосето е в много лошо състояние и затова автомобилите трябва да се движат с изключително ниска скорост.

„Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, е казал премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет.

В Деня за траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение.

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо. Контролът по изпълнението на заповедта ще е лично на Денков.

"По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, за около 20 до 30 милиона лева. Към момента във фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв." Това каза в Народното събрание финансовият министър Асен Василев след като се срещна с председателите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и обществен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова.

Василев каза, че преди година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия. Предварителната информация, която те са подали е, за над 250 участъка в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG