Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини шофьор с 2 промила алкохол, убил 15-годишно момче на пешеходна пътека в София


Началникът на СДВР Любомир Николо (вляво) и зам.-градският прокурор Иво Илиев дадоха брифинг за медиите
Началникът на СДВР Любомир Николо (вляво) и зам.-градският прокурор Иво Илиев дадоха брифинг за медиите

37-годишен мъж е задържан, след като е блъснал и убил с кола 15-годишно момче, пресичало на пешеходна пътека в София в събота вечерта, съобщиха от МВР.

Инцидентът е станал на кръстовището на централните улици ”Ген. Йосиф Гурко” и ”Цар Иван Шишман” около 21,15 ч. Екипът на пристигналата на място линейка е констатирал смъртта на ученика.

Шофьорът е задържан и с дрегер е установено, че е шофирал с 2,08 промила алкохол в кръвта, тестът за наркотици е бил отрицателен. По-късно и кръвна проба е потвърдила високото алкохолно съдържание - 2,01 промила.

По информация на БНТ мъжът се казва Петър Тодоров и от 2005 година насам има пет нарушения, регистрирани от КАТ. Едно от тях е за превишена скорост.

В неделя следобед заместник-градският прокурор Иво Илиев съобщи на брифинг, че на мъжа е повдигнато обвинение за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата и при евентуален умисъл. Задържането му е удължено на 72 часа, след което ще бъде поискано съдът да му наложи постоянен арест.

Той е карал едва 400 метра, преди да блъсне и убие момчето - качил се на колата на близката ул. "Славянска беседа", уточни по време на брифинга директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

"Карал е по начин, по който неминуемо би довел до обществено опасни последици", добави прокурор Илиев, който уточни, че мъжът е карал с поне 80 км/ч и липсва спирачен път преди катастрофата. Посетителите на близкото заведение са станали преки очевидци на инцидента и са потвърдили, че се е движел с много висока скорост.

По-рано главен инспектор Марио Киричков от сектор "Криминална полиция" на СДВР коментира пред Нова телевизия, че "от видяното на място можем да заключим, че управлението на колата е било по-скоро неадекватно".

Той уточни, че след случилото се шофьорът е дал "нелепи обяснения". Полицията няма информация дали се е опитал да окаже помощ на момчето, но със сигурност не се е опитал да избяга.

По време на катастрофата с него в колата са пътували дете и жена, която е дала показания. Тя е казала, че е знаела, че мъжът е пиян, но не опитала да го спре, защото не бил неадекватен.

Ако бъде признат за виновен, Тодоров може да получи от 10 до 20 години затвор.

В неделя вечер на мястото се събраха роднини и близки на загиналия Филип и сложиха цветя. Дойдоха майка му и братята му.

„Беше на разходка с приятели, прибирал се е към къщи. Често минаваше оттук. Много спокоен, много внимателен, перфектен във всичко. Не мога да повярвам. Все още го чакам да се прибере”, каза Нина Петкова.

Тя призова хората да си пазят децата и изрази надежда, че нейното ще е последното, убито на пътя.

В понеделник, 4 септември, в 18 часа е организиран протест пред сградата на МВР на ул. "6 септември" в София, която се намира в близост до мястото катастрофата. Организатор е бивш жител на ул. "Гурко", който твърди, че от години шофьори на мощни коли форсират нощем там. "Това е една всеизвестна практика, за която МВР (веднага на съседната улица) явно просто си затваря очите", пише във Фейсбук инициаторът на събитието.

Подобен случай през месец май отново предизвиква протест. Тогава млад шофьор, движещ се с несъобразена скорост по столичния бул. "Сливница", уби жена на 24 години и мъж на 23, пресичали на пешеходна пътека. Наскоро Адриан Антонов беше освободен от ареста, тъй като е обвинен за престъпление, извършено по непредпазливост, за което по закон не може да бъде задържан повече от 2 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG