Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП-София побърза да издигне Ваня Григорова за кандидат-кмет. ГЕРБ номинира за пети път Димитър Николов в Бургас


Ваня Григорова и председателят на столичната организация на социалистите Иван Таков
Ваня Григорова и председателят на столичната организация на социалистите Иван Таков

БСП-София официално издигна за кандидат-кмет на столицата и водач на листата общински съветници синдикалистката Ваня Григорова. Това стана въпреки, че тя не е одобрена от ръководството на партията.

В същото време ГЕРБ номинира за пети пореден мандат в Бургас Димитър Николов, за когото по-рано лидерът Бойко Борисов каза, че няма да бъде издигат отново.

Местните избори ще се проведат на 29 октомври.

На 25 август Григорова съобщи, че влиза в битката за кмет на София от името на лява коалиция, в която са столичната организация на БСП, “Левицата!” на Мая Манолова и по-малки партии. За задвижването на кандидатурата ѝ обаче първо трябваше да има одобрение от градската конференция на столичните социалисти, което стана в събота.

Обявяването на Григорова доведе до напрежение с ръководството на БСП. Зам.-шефът на социалистите в парламента Георги Свиленски каза, че преди да са извървени всички партийни процедури, е рано да се говори за утвърден кандидат. Той уточни, че има 12 номинирани и името ще е ясно чак в средата на септември.

Софийската организация, в която от години членуват много вътрешни опоненти на лидера Корнелия Нинова, и централата на “Позитано 20" отдавна са в обтегнати отношения. Сега те се изострят още повече, след БСП-София отказа да мине партийната процедура, преди да бъде обявена Григорова като номинация.

Това беше направено на брифинг от председателя на БСП-София Иван Таков, който ще бъде на второ място в общинската листа и лично е предложил тя да бъде оглавена от нея.

"Тръгваме в нелека битка за София, ние ще се борим най-вече за това "сглобката", която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София", каза той.

Самата Григорова, която от години е икономически съветник в КТ "Подкрепа", благодари за единодушното одобрение от БСП-София. Тя каза, че очаква подкрепа и от коалиционните партньори в "БСП за България".

При представяне на приоритетите си преди дни Григорова каза: “Често си говорим, че въздухът в София е изключително мръсен. Но много рядко си говорим за демонтаж на сградите, които блокират въздушните коридори към София”. Тя обаче не уточни нито кои високи постройки трябва да бъдат премахнати, нито ще стане това.

В същото време в Пловдив единодушно от градската конференция за кандидат-кмет от БСП беше издигнат арх. Костадин Палазов.

ГЕРБ пак издига Димитър Николов в Бургас

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че партията ще обяви своите кандидат-кметове около 15 септември. Тъй като беше на посещение в Бургас обаче, той каза, че настоящият градоначалник Димитър Николов отново ще бъде издигнат.

Това ще е пети негов мандат, ако бъде избран - той управлява от 2007 г. и е най-дълго изпълнявалия длъжността кмет на града - 15 години и 10 месеца.

Николов беше единодушно номиниран от общинската партийна организация в края на юли, но се очакваше решението на ръководството на ГЕРБ. През май 2021 г. той беше освободен като зам.-председател на ГЕРБ, но остана в изпълнителната комисия.

В записа от партийно заседание на "Продължаваме промяната", който беше публикуван от депутата Радостин Василев през май, се твърдеше, че Николов ще бъде издигнат от инициативен комитет, с подкрепата на президента Румен Радев. Това съвпадна с изказване на Борисов от 2022 г., че Николов е сред кметовете, които няма да се кандидатират пак. Същото той каза и за Йорданка Фандъкова, която управлява в София вече 18 години, и за Здравко Димитров в Пловдив.

Срещу Николов в Бургас от ПП ще издигнат Константин Бачийски. Той е депутат в настоящия и предните два парламента, бивш общински съветник в Бургас и председател на партия „Средна европейска класа“. С нея ПП се яви на първите си избори, когато още не беше регистрирана като партия. Оттогава Бачийски е водач на бургаската листа, въпреки неодобрението на част от симпатизантите на ПП.

В столицата ПП, "Демократична България" и “Спаси София” вече издигнаха предприемача Васил Терзиев. Срещу него обаче също има напрежение заради връзки на негови роднини с Държавна сигурност. Самият той се разграничи от тяхното минало и осъди репресиите по времето на комунизма като престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG