Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверка установи нарушения на АПИ при възлагане на пътни ремонти за над 710 млн. лева 


Допълнителни ремонти на републикански пътища на обща стойност над 710,3 млн. лева са били възложени на фирми от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Това е установила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) разпоредена от вицепремиера и финансов министър Асен Василев, съобщи пресцентърът на министерството в четвъртък.

Периодът, който е обхванала проверката, е от началото на 2018 до края на 2021 г. Инспекторите са се фокусирали върху поддръжката на републиканските пътища, като са прегледали документите по общо 95 допълнителни и извънредни задания за общо над 718,8 млн. лева.

При 90 от тях са установени изменения на договорите за поддръжка на пътища в нарушение на ЗОП. По този начин са били възложени допълнителни дейности, по същество представляващи основен ремонт, които не са фигурирали в първоначалните варианти на договорите.

На база на констатациите на АДФИ са съставени 69 акта на четирима служители на АПИ. По общо 21 допълнителни задания за поддръжка, възложени в нарушение на закона, не са наложени наказания заради изтекла давност, уточняват от финансовото министерство.

В началото на юни регионалният министър Андрей Цеков смени ръководството на пътната агенция, след като премиерът Николай Денков призова министрите от кабинет да проверят разходите, направени от служебното правителство в последните месеци от управлението му.

Повод за това стана информация на Медиапул, АПИ разпределя милиарди левове за ремонт на пътища в последните дни от управлението на служебната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG