Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев няма да отстрани главния секретар на МВР въпреки искането на министъра


Колаж със снимки на Румен Радев и Петър Тодоров.
Колаж със снимки на Румен Радев и Петър Тодоров.

Президентът Румен Радев окончателно отказа да отстрани главния секретар на МВР Петър Тодоров, въпреки че това беше поискано от вътрешния министър Калин Стоянов и Министерския съвет (МС).

Това стана ясно в сряда, когато президентството съобщи, че е изпратило официалния отказ до МВР заедно с мотивите на МС за отстраняването на Тодоров.

След това Стоянов потвърди пред журналисти, че писмото на президентството е получено във вторник и коментира само, че съвместната работа с главния секретар ще продължи да бъде трудна.

Още миналата седмица Радев отказа да издаде указ за отстраняването на Тодоров като каза, че мотивите за него са „изцяло политически“. Той ги определи още и като „продължение на пълномащабната чистка в тази институция“.

На 23 август вътрешният министър Калин Стоянов изпрати искане за смяната на Тодоров до президентството. В мотивите си той го посочва като отговорен за смъртта на шестима служители на МВР, както и за липсата на организация във ведомството, заради която от 2021 г. до края на май 2023 г. има увеличение на извършените престъпления в страната.

Според президента Радев тези твърдения противоречат на данните от Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. Той каза това в позиция, изпратена до медиите от президентството на 24 август.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров беше назначен на поста си през 2021 г. от тогавашния служебен кабинет с премиер Стефан Янев, който от своя страна беше избран от Радев.

През ноември 2022 г. самият Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки заради смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не ги прие.

Този спор между Радев и кабинета „Денков“ е поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента, който редовно отправя публично критики срещу действията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са в съвместно управление с ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG