Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-скоро мобилизация", а не напрежение в коалицията. Денков каза, че няма регулярен диалог с ГЕРБ


Премиерът посети Плиска и Шумен, където участва във форум за възможностите за пазара на труда в Североизточна България
Премиерът посети Плиска и Шумен, където участва във форум за възможностите за пазара на труда в Североизточна България

Премиерът Николай Денков отрече да има напрежение в управляващата коалиция, но не скри, че се е загубил регулярният диалог между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той каза още, че в МВР има двувластие и на мястото на главния секретар веднага би подал оставка.

Денков говори пред журналисти в Плиска във вторник, на фона на разменените в последните дни реплики между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, както и на отказа на президента да освободи главния секретар на МВР от поста.

Преди няколко дни Борисов обвини партньорите си в правителството, че "поголовно сменят кадри" и добави: “Ще видим как ще продължим да участваме в тази „сглобка“.

В отговор Петков каза, че "ГЕРБ трябва ясно да се определят дали са с президента Румен Радев или са за реформи в службите". Той се обърна към Борисов с думите, че "ако иска да си говорим, може винаги да се обади", а не това да става през медиите.

Двете партии се договориха за общ кабинет с ротационен премиер в началото на юни, като първи поста пое Денков, който е от ПП, а след изтичане на 6 месеца трябва да го поема Мария Габриел от ГЕРБ.

На въпрос дали има напрежение в коалицията, Денков коментира: "По-скоро бих казал, че има мобилизация на различните участници, както за предстоящите местни избори, така и за работата, която има да се свърши в НС".

По думите му има много закони, които трябва да бъдат приети през следващите месец-месец и половина и "всяка партия трябва да си даде сметка, че освен че се конкурира с другите в управлението, трябва да пази и общите цели".

Той отбеляза, че правителството е съставено, за да бъдат постигнати основни приоритети: "Това е най-важно и се надявам да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси".

Денков допълни, че очаква през следващите дни да бъде направена лидерска среща, но за такава все още няма насрочена дата. Попитан за диалога между Борисов и Петков, той каза, че през "последния период е имало обаждания, обсъждания по телефона, това, което се загуби, е тази регулярност на срещите". Премиерът изрази надежда в най-скоро да бъде възстановен регулярният диалог.

По думите му със сигурност има нужда да се обсъди как да се преструктурират службите, така че "да няма бели петна в тяхната работа, каквито в момента има", но отбеляза, че това е дейност изключително в правомощията на НС.

Денков уточни, че ако президентът Румен Радев не подпише указ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров, единствената друга възможност е да се промени законът, за което е нужно решение на парламента.

Правителството поиска смяната му, но Радев отказа да го освободи, тъй като според него мотивите са "изцяло политически". Това се превърна в поредната тема на противопоставяне между управляващите и държавния глава.

Според вътрешния министър Калин Стоянов Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол, което има пряка връзка със смъртта на шестима полицаи, както и със "значително увеличение на извършените престъпления против личността".

Във вторник Денков също коментира темата.

"Видяхте с примера на главния секретар, че този тип двувластие, което се получава в МВР, може много сериозно да пречи на работата", каза той и добави, че "действително се учудва".

"Ако аз съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката, защото това означава, че в момента в това министерство има двувластие, от което могат да страдат хората и могат да се възползват престъпниците", каза още министър-председателят, като определи това като "нещо, което не е приемливо".

Той каза още, че е спешно и приемането на закон, свързан с дейността на Антикорупционната комисия - КПКОНПИ. По думите му това има отношение както към приемането на България в Шенген, така и с борбата с корупцията.

Според него "впечатляващо, в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция".

Николай Денков отбеляза,, че това не се дължи на липсата на такива практики, а защото правосъдната система, а и службите, не работят достатъчно добре по тази тема.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG