Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаи обградиха Съветския паметник. Фенове на "Левски" призоваха защитниците му да сгънат палатките


Полицаи са обградили Паметника на Съветската армия, 24 август
Полицаи са обградили Паметника на Съветската армия, 24 август

Полицаи обградиха от всички страни Паметника на Съветската армия в четвъртък вечерта на фона на опасения, че може да бъде нападнат от фенове на футболния клуб "Левски".

Полицаи около Паметника на Съветската армия, 24 август
Полицаи около Паметника на Съветската армия, 24 август

Това се случва близо седмица след като привърженици на клуба атакуваха паметника, както и палатковия лагер около него с димки и спрейове. Те счупиха с чук надписа на монумента, нaдраскаха го със спрей и разпънаха транспарант с надпис "Демонтаж".

Засиленото полицейско присъствие в четвъртък е във връзка с мача между "Левски" и германския клуб "Айнтрахт", който завърши малко преди 22 ч. на националния стадион "Васил Левски" в близост до паметника с резултат 1 на 1.

По време на мача фенове на клуба опънаха транспарант с надпис "Сгъвайте палатките, идваме след малко!".

Фенове на "Левски държат" плакати с надпис "Сгъвайте палатките, идваме след малко!"
Фенове на "Левски държат" плакати с надпис "Сгъвайте палатките, идваме след малко!"

бТВ съобщава, че сред пазещите около паметника е и главният секретар на МВР Петър Тодоров, когото "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска да отстрани. Президентът Румен Радев отказа да го освободи по-рано в четвъртък.

Палатковият лагер беше разположен на 9 август от привърженици на "Левицата", като по-късно към тях се присъединиха и привърженици на БСП и "Възраждане".

Това стана, след като в началото на месеца областната управителка задейства процедурата по преместването на монумента. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет (СОС) по-рано през годината.

Тодева каза в началото на август, че изпълняването на решението е приоритет на областната управа, като скоро след това съобщи, че то едва ли ще се случи до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG