Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова внесе рекорден проектобюджет за София от 2,55 млрд. лв.


Кметът на София Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова внесе рекорден проектобюджет в размер от 2,55 млрд. лв. за 2023 г. По време на брифинг в понеделник тя каза, че до края на август ще се проведе обществено обсъждане, а гласуването му в Столичния общински съвет ще бъде през септември.

Внасянето на бюджет за настоящата 2023 г. се забави заради приемането на Закона за държавния бюджет, което се случи в края на юли.

„Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете“, каза Фандъкова.

Най-голям дял от средствата ще бъдат насочени за ремонт и изграждане на улици и булеварди. Други големи пера включват изграждането на канализация и нова отсечка на метрото. Около 60 млн. лв. ще бъдат отделени за строителство на детски градини и училища.

Капитал коментира, че заложеният бюджет е с 22% по-голям от този за 2022 г., а ръстът на приходите се дължи на по-големите субсидии от държавата. Бюджетът за 2023 г. е и най-големият, който досега е залаган за столицата.

В края на юли президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври. Още преди месеци стана ясно, че Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат като градоначалник на столицата. Тя е най-дълго управлявалият кмет на София като застана на поста през 2009 г. Преди нея между 2005 и 2009 г. позицията заемаше настоящият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

До момента много малко партии и независими кандидати са обявили намерението си да участват в изборите.

Една от партиите, които подкрепят правителството, „Продължаваме промяната – Демократична България“ издигна за свой кандидат за кмет на София предприемача Васил Терзиев. Неговата кандидатура беше подкрепена и от „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев ще бъде водач на листата за общински съветници.

Тази кандидатура предизвика сериозни полемики, а множество политически играчи я атакуваха публично в продължение на седмици.

Кандидата си за кмет на София обявиха още и от проруската „Възраждане“. Това е народният представител Деян Николов.

В надпреварата за столицата се включи и независимият Вили Лилков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG