Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин е убиец". България се включи в световни протести по повод 3 години от отравянето на Навални 


България се включи към протестните акции за третата годишнина от отравянето на Алексей Навални с прояви в София, Варна и Бургас.
България се включи към протестните акции за третата годишнина от отравянето на Алексей Навални с прояви в София, Варна и Бургас.

Поддръжници на най-изявения критик на Кремъл Алексей Навални по целия свят отбелязаха с протестни акции навършването на 3 години от отравянето му на 20 август. Демонстрациите бяха под надслов “Путин е убиец” и се проведоха в над 30 държави.

България също се включи с прояви в София, Варна и Бургас. Протестите в трите града бяха организирани от сдружението на руските имигранти в България “За свободна Русия”.

“В момента в цял свят има акции срещу Путин, защото ние искаме да кажем отново, че той е много страшен човек и хората да не вярват на неговата пропаганда”, каза пред БТА Ирина от Москва, която е един от организаторите на протеста в София.

Руснаци, протестиращи срещу режима на Путин в Бургас.
Руснаци, протестиращи срещу режима на Путин в Бургас.

По думите ѝ “сега Русия е много болна и хората вярват на пропагандисти и това е голям и страшен проблем”. Според сънародника ѝ Влад действията на Путин са започнали с убиване на политици в родината му и “се разпространи като геноцид на украинския народ”.

“Според мен целият свят трябва да се сплоти срещу това, което в момента прави Русия. Надявам се скоро да има свобода на мисли, действия, на средствата на масова информация”, добави руснакът.

Протестиращи в литовската столица Вилнюс.
Протестиращи в литовската столица Вилнюс.

По същото време десетки протестиращи излязоха по улиците на градове в Австралия, Швейцария, Грузия, Франция, Естония, Нова Зеландия и десетки други страни на 20 август под мотото “Путин е убиец”. Протестиращите носеха плакати, осъждащи непровокираното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Екипът на Навални публикува в Телеграм снимка на мъж в Махачкала, столицата на севернокавказкия регион Дагестан, който държи табела с надпис: “Освободете Навални! Без репресии! Без война!”

В същия канал в Телеграм се появи и подобна снимка на демонстрант дори от Червения площад в руската столица Москва.

Неправителствената организация OVD-Info, която следи репресиите в Русия, съобщи, че двама души са били задържани в Москва, носещи плакати, призоваващи за освобождаване на политическите затворници. Не е ясно дали тези инциденти са свързани с протестите по повод отравянето на руския опозиционер.

Демонстрация срещу Путин във Варшава, Полша.
Демонстрация срещу Путин във Варшава, Полша.

Алексей Навални беше отровен на 20 август 2020 г. на руска територия. Първоначално беше лекуван в болницата в Омск, а по късно - прехвърлен за лечение в Германия. Именно там две независими експертизи установиха, че той е станал жертва на нервнопаралитично вещество от групата на Новичок.

При завръщането си в Москва през януари 2021 г. Навални беше арестуван и осъден на ефективно лишаване от свобода по старо дело с условна присъда. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани.

Демонстранти в арменската столица Ереван.
Демонстранти в арменската столица Ереван.

През януари 2022 г. Русия включи и самия Навални в списъка си с "терористи и екстремисти", а два месеца по-късно опозиционерът получи още 9 години затвор. Съдът го призна за виновен по дело за измама и по дело за неуважение към съда.

Междувременно разследване на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен от декември 2020 г. установи имената на хората, пряко извършили отравянето или участвали в подготовката му. Всички те са служители на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ.

В началото на август Навални получи нова присъда - този път 19-годишна. Московският градски съд го призна за виновен по шест текста от Наказателния кодекс, включително за създаване и финансиране на екстремистка общност, призоваване към екстремизъм, реабилитиране на нацизма и въвличане на непълнолетни в опасни действия.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG