Връзки за достъпност

Извънредни новини

Загуба на доверие. Денков иска смяна на главния секретар на МВР след убийството на Алексей Петров


Премиерът Николай Денков на брифинга след срещата с МВР и спецслужбите, 18 август 2023 г.
Премиерът Николай Денков на брифинга след срещата с МВР и спецслужбите, 18 август 2023 г.

Кабинетът ще предложи главният секретар на МВР Петър Тодоров да бъде освободен. Това съобщи министър-председателят Николай Денков след съвещание с представители на МВР и службите за сигурност в петък.

Съвещанието се проведе, след като в сряда беше убит бившият съветник в Държавна Агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бизнесмен и бивша барета Алексей Петров. То беше официално свикано във връзка със "зачестилите тежки криминални престъпления в страната" и продължи около 2 часа.

На срещата освен Денков и вътрешният министър Калин Стоянов присъстваха и вицепремиерът Мария Габриел, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и други.

По думите на Денков кабинетът ще поиска смяна на главния секретар, тъй като Калин Стоянов е изгубил доверие в Тодоров. Засега няма предложение за негов наследник. Главният секретар се назначава от президента.

"За момента няма установена връзка между различните убийства, които се коментират в медиите, няма за момента никаква следа, че те са свързани по някакъв начин", каза Денков на брифинга след срещата. Той не уточни кои убийства има предвид, но през последните месеци беше застрелян и издирваният от Интерпол Красимир Каменов-Къро.

По думите на Денков Алексей Петров не се е чувствал застрашен и е ходил без охрана на много места.

Една от версиите, по които се работи, е, че мотивът за убийството на бившата барета е отмъщение, каза Денков. Той каза още, че Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на сегашното правителството и името му не е било споменавано по време на разговорите с ГЕРБ за кабинета.

След съвещанието премиерът добави и че липсва достатъчен контрол, добра организация и адекватни действия в борбата срещу престъпността, както и при опазването на обществения ред, сигурността, живота и здравето на гражданите и служителите на МВР. Липсва и координация между МВР и службите за сигурност.

Министър Калин Стоянов каза, че според анализа на МВР не може да се говори за гангстерска война или за усложнена криминогенна обстановка.

Съвещанието идва ден след като съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова за спешно свикване на заседание на Съвета по сигурността към МС. Съвещанието, което Денков свика, е по-тесен формат. В него не участваха всички министри в правителството, които по правилник са членове на Съвета по сигурност, в който участва и представител на президентската институция.

Съвещанието се проведе на фона на последния криминален случай с убийството на Алексей Петров. Бившата барета, бивш съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и университетски преподавател Алексей Петров беше убит при стрелба в столичния кв. „Драгалевци“ в сряда.

Заедно с него беше простреляна и жена, която е в тежко състояние, но вече е вън от опасност за живота, според лекарите в „Пирогов“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG