Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистка, напуснала Русия, разказа как е била отровена. Разследване разкрива данни за още два случая


Eлена Костюченко
Eлена Костюченко

Журналистката от руските опозиционни издания "Новая газета" и "Медуза" Елена Костюченко, напуснала Русия миналата година заради заплахи след репортажи за войната в Украйна, разказа, че е била отровена.

Разследване на The Insider и Bellingcat разкрива данни за този и още два подобни случая - с журналистката от "Ехото на Москва" Ирина Баблоян и Наталия Арно - ръководител на фондация "Свободна Русия", която е напуснала Русия преди 10 години и оттогава живее в изгнание в САЩ.

През май полицията в Германия съобщи, че е започнала разследване по подозрения за отравяне на две руски гражданки, едната от които Арно.

The Insider отбелязва, че обикновено не публикува разследвания, докато не бъдат идентифицирани извършителите, но в този случай, със съгласието на жертвите, е решено наличните данни да бъдат оповестени, за да бъдат предупредени активистите и журналистите, които са напуснали Русия.

Костюченко разказа пред "Медуза", че е забелязала първите симптоми на възможно отравяне по време на пътуване до Мюнхен през октомври 2022 г. Преди това тя е правила репортажи от Одеса, Херсон и Николаев, а преди пътуването до Мариупол колегите ѝ и източници от украинското разузнаване я предупреждават, че чеченските части на руските контролно-пропускателни пунктове имат заповед да я убият.

Заради това тя напуска Русия. Вечерта на 17 октомври Костюченко пътува с влак от Берлин за Мюнхен, за да подаде документи в украинското посолство за ново назначение. На следващия ден тя се среща с приятел, към когото по време на обяд се приближават познати. Вечерта на същия ден Костюченко усеща необичайна неприятна миризма от тялото си - потта ѝ мирише необичайно на гнили плодове. Тогава не осъзнава, че това е първият симптом на отравяне.

На връщане усеща главоболие, а в Берлин не може да се концентрира, чувства задух и сърцебиене. На следващия ден започнали болки в корема, световъртеж и силно безпокойство, а след това и безсъние, гадене и повръщане, подуване на лицето и пръстите.

Първоначално има съмнения, че това са последствия от ковид, но след дълги изследвания лекарите изключват всички възможни причини за влошаване на здравословното ѝ състояние, освен отравяне, ѝ предлагат да си направи изследвания за токсини в клиниката "Шарите".

Там беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен през август 2020 г., а след завръщането си в Русия беше арестуван и осъден и сега излежава присъда.

За да направи това обаче Костюченко трябва да се обърне към полицията, където е разпитвана 9 часа, но тъй като вече са минали два месеца и половина, ѝ казват, че е почти невъзможно да се открият следи от токсини.

Клиничната картина и лабораторните данни показват остро увреждане на черния дроб и бъбреците, както и редица неврологични нарушения.

През май от прокуратурата съобщават, че са решили да приключат случая, но през юли делото е възобновено за нови анализи. Какви са резултатите, не е известно, пишат разследващите журналисти.

Ирина Баблоян

Смята се, че журналистката от "Ехото на Москва" Ирина Баблоян да е била отровена в грузинската столица Тбисили през октомври 2022 г. Според разследването вечерта на 25 октомври тя не се е чувствала много добре, а на сутринта се е събудила вече със силна слабост и замаяност.

Вечерта на 26 октомври проявява синдром, който Костюченко също забелязва - дланите и стъпалата ѝ били лилави и изгаряли, "сякаш държиш огън в ръцете си", разказа тя пред медията, в която работи.

На следващия ден Баблоян пътува с кола до столицата на Армения Ереван, където състоянието ѝ се влошава.

"Лягаш си, но чувството на умора не изчезва, сякаш просто не можеш да си починеш. Имах чувството, че тялото ми вече не ми принадлежи, имах и силна тревожност", спомня си тя.

След това, по думите ѝ, започва да изпитва безсъние, болки в стомаха, гадене и метален вкус в устата. По онова време Ирина си е правила тестове само за алергии, но когато се премества в Берлин няколко месеца по-късно, си прави токсикологични изследвания на кръвта. Резултатите от тестовете обаче не се връщат при нея - от "Шарите" ѝ казват, че кръвните ѝ проби са "изгубени", но вместо това идва полицията и подробно разпитва Ирина за обстоятелствата по случая.

Наталия Арно

Наталия Арно усеща първите симптоми на отравяне в Прага на 2 май 2023 г. Тогава тя участва в непублично събитие в Прага, след което се връща в хотела и намира вратата на стаята си отворена. Не липсва нищо, но се усеща миризма на някакъв парфюм.

Наталия Арно
Наталия Арно

На следващия ден тя се събужда с ужасни болки, особено в зъбите и езика. След няколко часа болката се усеща по различно време в ушите, гърдите, под мишниците или покрай гръбначния стълб. Усеща още минерален вкус в устата си, очите ѝ са замъглени, а ръцете и краката ѝ изтръпнали.

Тя веднага лети със самолет за Вашингтон, където търси медицинска помощ. Още на 4 май си прави кръвни изследвания, като единствена от трите случая успява да извърши това бързо. В момента със случая ѝ се занимават американските правоприлагащи органи. Резултатите от токсикологичния анализ все още не са известни, единственото, което лекарите са казали на Арно, е, че е била отровена с невротоксично вещество, без да уточняват какво.

Това отравяне може да не е било първото. В края на юли 2021 г. тя е била на събитие в литовската столица Вилнюс, където се е срещнала с активисти, и там също е усетила мирис на парфюм в стаята си, след което е вдигнала температура, почувствала се е слаба и е получила обрив по цялото тяло.

През последните години бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Кремъл твърдо отрича всякакви връзки със случаите. Освен Навални, с такива симптоми бях друг от най-големите критици на Кремъл - Владимир-Кара Мурза, който беше осъден на рекордните 25 г. затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG