Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова крачка към преместването му. Кабинетът промени статута на съветския паметник в София


Протест в защита на съветския паметник в София, 9 март 2023 г.
Протест в защита на съветския паметник в София, 9 март 2023 г.

Съветският паметник в София се превръща от публична в частна държавна собственост. Това реши Министерският съвет на заседанието си в сряда.

Решението на правителството в сряда е по предложение на областния управител на София Вяра Тодева, в чието управление е имотът. Тя ще трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост, съобщи правителствената пресслужба.

Решението дава право на областния управител да предостави паметника на Столичната община за управление. Едва след това общината ще може да пристъпи към премахването му.

Процедурата за премахването на монумента беше задействана дни след поредното "нападение" над него в навечерието на годишнината от непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Като знак на протест срещу действията на руския президент Владимир Путин 61-годишният учен Светлозар Раянов счупи паметната плоча с надписа на паметника, посветен на "съветската армия освободителка".

"Предложението ми е обвързано с решението на Столичния общински съвет, в което се предлага паметникът да бъде евентуално преместен", каза Тодева пред Свободна Европа.

На 9 март на фона на протест в защитата му Столичният общински съвет гласува за предложението за преместването на паметника. С решението възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител да го премести.

Тогавашният управител на област София Митко Михайлов не каза какво, дали и кога ще предприеме, а междувременно подаде оставка. Предложението за промяната на статута на паметника е на назначената наскоро нова управителка на област София Вяра Тодева.

По думите ѝ правителственото решение е крачка към преместването на паметника, но няма решение точно какво ще се случи, защото "решението на Столичния общински съвет е само по себе си предложение паметникът да бъде преместен или в музея на социалистическото изкуство, или на друго място".

Не е обследвано предварително дали може да се премести там, искано ли е съгласие, каза Тодева.

"Отделно едно такова преместване си има съответните процедури, които трябва да се извървят. Така че работим по тази тема с приоритет. Решението на Министерския съвет е само първата стъпка от дългата процедура", добави тя.

"Има разписани в закона процедури за преместването на кой да е паметник. В момента обследваме варианти и тогава ще информираме обществеността за възможния вариант, по който ще предложим да се работи", каза още Тодева.

Граждани и политици искат премахването на паметника, защото той е построен с пропагандни цели от комунистическия режим. Това става десет години след нахлуването на Червената армия по време на Втората световна война, когато СССР обявява война на България, и последвалия деветосептемврийски преврат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG