Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тази планина не е за всеки". Силвия Аздреева – първата българка, изкачила опасния К2


"Никой, който е изкачил покрива на света, не се е завърнал същия човек", каза Силвия Аздреева, след като миналата година покори Еверест.
"Никой, който е изкачил покрива на света, не се е завърнал същия човек", каза Силвия Аздреева, след като миналата година покори Еверест.

Една млада жена от Петрич стана първата българка, изкачила втория по височина връх в света К2 (8611 м). Миналата година тя вече покори най-високия – Еверест, и четвъртия – Лхотце. Смелата Силвия Аздреева посвети постижението си на жените, доказвайки, че те наравно с мъжете имат воля и сила.

Точно в 12:53 часа местно време на 28 юли Силвия Аздреева стъпи на К2 в планината Каракорум в Пакистан. Тя го направи с помощта на шерпи и изкуствен кислород.

Досега един от 14-те осемхилядници в света беше изкачван само от двама българи – през 2014 година, без шерпи и кислород, там първи достигна зоологът Боян Петров, който 4 години по-късно загина трагично при опит да покори връх Шиша Пангма в Хималаите.

Втори, през 2019 г., успя Стефан Стефанов, с помощта на шерпи и кислород.

През 2021 г. и Атанас Скатов направи опит да стигне до К2, но също загина. През 2010 г. още един българин изгуби живота си в подножието на върха - Петър Унджиев.

Изключително трудният и опасен връх е покорен за първи път в историята от италиански алпинисти на 31 юли 1954 г., след 52 години неуспешни опити.

"Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!", написа във Фейсбук страницата си след постижението Аздреева.

"Първото изкачване от българска жена - този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем!", допълни 37-годишната петричанка.

Тя разказа, че върхът е изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен и по време на щурма е станала свидетел на пет лавини точно до тях, а едната е паднала върху тях.

"За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава, и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми", разказа още от преживяванията си българката, като допълни, че е видяла дори смъртта: "Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…".

През пролетта на 2022 г. тя стана първата българка, изкачила последователно Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) – при това само за 1 ден, 3 часа и 45 минути, втората българска жена, стъпила на Еверест (след Петя Колчева), и първата - на Лхотце. Така се превърна и в четвъртия алпинист от България, стигнал Лхотце, и първия, направил успешно траверсата между най-високия и четвъртия най-висок връх в света.

Любителка планинарка, само до преди две години най-високото място, до което Аздреева е стигала, е българският първенец Мусала (на 2925 м). През 2021 г. обаче тя тръгва на трекинг в Непал след едно пътуване преди години, когато е запленена в Хималаите.

Изглежда невъзможно и дори пази в тайна от семейството си това намерение, но тогава решава и успява да изкачи красивия връх Ама Даблам (6812 м), чието име в превод означава "майчина огърлица". Така става най-младият българин, който постига това. Дълго е мечтала за това, гледала е видеа как се покорява той. Когато тръгва към върха обаче, идва страхът, започват паник атаки. Следват дни на тежки изпитания за нея, но с неимоверни усилия успява. И плаче от щастие на върха.

Щастие, което изобщо не е вярвала, че ще изпита. Аздреева дори не носи българското знаме. Когато обаче стига в подножието на върха, тя настоява пред непалците, че трябва да има национален флаг. След двудневно търсене в столицата Катманду не успяват да открият такъв. Но не се отказват - там шият специално за нея български флаг, който е доставен с хеликоптер. Така тя успява да го развее на Ама Даблам.

"Уникално! А непалците са невероятни хора", разказва Аздреева пред "24 часа" миналата година.

След това преодоляване мечтите ѝ стават още по-големи и започва да ги сбъдва една по една.

Аздреева изкачи К2 като част от експедиция с компанията на най-известния алпинист в света - Нирмал Пурджа, с когото има щастието да се познава от покоряването на Ама Даблам, до което трудно я допуска заради слабата ѝ подготовка. Непалецът от елитните специални части на Кралския флот си спечели това признание, след като изкачи всички 8-хилядници за 190 дни. Той засне документален филм с реални кадри и написа книгата "Отвъд възможното".

Експедицията до К2 пък беше водена от Мингма Давид Шерпа - първият човек, който успя да изкачи върха шест пъти. Аздреева казва, че без огромната помощ на шерпите и носачите изкачването на 8-хилядник е почти невъзможно.

Тя прекара няколко седмици под върха, за да се подготви за тежкия преход. В началото юли Аздреева разказва за изкачването до Лагер 1 на 6070 м, където преходът е спрян за 5 дни заради снежна буря и ураганен вятър, с температури от -10 градуса по Целзий.

"Търпението и изчакването по време на експедиция са едни от най-важните фактори и част от дългия процес до достигане на целта", написа тогава тя в профила си в социалната мрежа.

По-късно показа как се изкачва до 7000 м височина през House's Chimney - 30-метров процеп в скалиста стена.

На 25 юли Аздреева съобщи, че групата е успяла да поеме към Лагер 3 и се готви за атака на върха.

В този период близо 200 души правят опит да изкачат върха, като досега е съобщено, че са успели около 80. Един пакистански височинен носач обаче загина под върха, тъй като тази година там има много сняг и лавинната опасност е висока, съобщи БНР.

През октомври миналата година Силвия Андреева беше удостоена със званието "Почетен гражданин на Петрич".

XS
SM
MD
LG