Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата сама е искала свобода за обвинения за обезобразената жена. Защитата му допуска "самонараняване"


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Окръжната прокуратура в Стара Загора сама е поискала от съда да освободи от ареста 26-годишния Георги Николаев Георгиев, обвинен за обезобразяването на 18-годишната си бивша приятелка. Това става ясно от протокол от заседанието на Окръжния съд в Стара Загора по случая, проведено на 5 юли.

Въпреки че по закон тези актове подлежат веднага на публикуване на официалния сайт на съда, документът се появи в интернет чак в понеделник, едва след като случаят доби публичност и предизвика масово възмущение.

Младата жена е била нападната и обезобразена с макетен нож в края на юни, но за това се разбра в петък. Тогава стана ясно, че Георгиев е на свобода, защото Окръжният съд в града е преценил, че на жертвата е нанесена само лека телесна повреда, която изобщо не предполага определяне на мярка за неотклонение.

Последва масово обществено възмущение и активизиране на прокуратурата, която повдигна ново обвинение на Георгиев - за заплаха с убийство. Той беше задържан повторно в неделя.

Премълчани от прокуратурата подробности

Досега от държавното обвинение не са съобщавали обстоятелството, че техен представител сам е пледирал за освобождаването на обвиняемия. Вместо това оттам обясняваха този развой единствено с преценката на съдиите, които в понеделник потвърдиха пред медиите, че смятат решението си за правилно.

Видно от протокола от съдебното заседание в началото на юли, явилият се в залата прокурор е призовал съдиите да отменят определението на първоинстанционния Районен съд, с което Георгиев е бил оставен в ареста по първоначалното си обвинение за средна телесна повреда.

Обвинителят определя това решение като “незаконосъобразно”, защото “от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда”.

“Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението”, казва представителят на прокуратурата на 5 юли пред Окръжния съд в Стара Загора.

Защитата твърди, че жертвата е "наркозависима"

Защитата на обвиняемия стига дори по-далеч, допускайки, че пострадалото 18-годишно момиче само се е наранило.

Това нещо с обръсването на главата от лявата страна сочи на възможно самонараняване.

“Смятам, че не са изследвани много версии, които, след като внимателно се анализира съдебно-медицинската експертиза, се набиват на очи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на пострадалата. Т.е., това нещо с обръсването на главата от лявата страна сочи на възможно самонараняване, с оглед на това, че е наркозависима пострадалата - обстоятелства, които са намекнати за употребата на наркотични вещества по делото, но не са събрани доказателства в тази посока”, казва адвокатът Валентин Димитров.

Самият Георги Георгиев също иска да бъде освободен от ареста, защото има малко дете и жена, които го чакат.

Окръжният съд след това отхвърля версията за самонараняване, но изцяло уважава аргументите, че в случая няма доказателства за средна телесна повреда, а само за лека. И макар да изтъква, че обвиняемият е с “висока степен на обществена опасност”, го пуска на свобода.

“Безспорно, начинът на извършване на тези наранявания е изключително жесток, като, това обстоятелство, наред с предишните осъждания на обвиняемия за квалифицирани леки телесни повреди, сочи и на реалната опасност същият да извърши престъпление. Последните факти разкриват жалбоподателя и като личност с висока степен на обществена опасност, склонен към прояви на тежка физическа агресия”, посочва втората инстанция с уточнението, че “въпреки изложеното”, задържането на Георгиев е незаконно.

В понеделник прокуратурата внесе ново искане за постоянния арест на Георгиев по обвинението му за заплаха с убийство, което Районният съд в Стара Загора уважи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG