Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтриване на видеозаписи. Доналд Тръмп е изправен пред нови обвинения


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп получи нови три обвинения по делото за неправилно боравене със секретни документи. Това разширява обвинителния му акт до общо 40 пункта, предадоха информационните агенции.

Новината идва в момент, в който Тръмп се готви да се яви на предстоящите избори като кандидат за президент от републиканците. Срещу него са заведени и други дела, по които той вече пледира "невинен".

Първоначалното обвинение, към което сега се добавят три нови пункта, беше повдигнато през юни. В него се казваше, че Тръмп е държал строго класифицирани документи в дома му в Мар-а-Лаго в Уест Палм бийч, щата Флорида. Освен това той е отказвал да ги върне на федералните власти. Доскоро по делото имаше двама обвиняеми, но в четвъртък прокурорите добавиха трети.

Новите обвинения са за умишлено задържане на информация за националната отбрана и за възпрепятстване на правосъдието.

Твърди се, че Тръмп се е опитал да изтрие видеозаписи от камерите в дома си, след като Министерството на правосъдието изрично е поискало кадрите. Става дума за охранителните камери на приземния етаж, където се предполага, че са държани секретните документи.

Бившият президент на САЩ е обвинен в оказване на натиск върху свой служител, който да изтрие видеозаписите.

С тези свои действия Тръмп е целял да попречи на разследването за неправилно съхранение на документи с класифицирана информация, предава Би Би Си.

След личния помощник на Тръмп Уолт Наута, разследван по същото дело, обвинение получи и още един служител - Карлос де Оливейра, управител на имението.

В доказателствата се твърди, че Оливейра е изпратил текстово съобщение към служител, с призив да се изтрият данните от сървъра. Той е написал, че "шефът" е поискал това. Обвиненията са повдигнати от специалния прокурор Джак Смит.

Освен делото за неправилно боравене със секретни документи, Тръмп е обвинен и за бизнес измами в Ню Йорк, свързани с тайни плащания, направени по време на изборите през 2016 г., признат е за отговорен за сексуално насилие и клевета.

През следващите седмици бившият президент може да бъде обвинен и в щата Джорджия за ролята си в опита да отмени изборите през 2020 г.

Специалният прокурор Джак Смит води разследването срещу Тръмп и именно той по-рано през юни уведоми бившия президент и адвокатите му да очакват обвинителен акт, в резултат на федерално разследване по повод опита на Тръмп да отмени изборните резултати от 2020 г., съобщи Ройтерс.

След загубените избори поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г. - в опит да спрат Конгреса на САЩ да утвърди победата на Джо Байдън.

Служители на Белия дом дадоха показания, от които стана ясно, че по време на последния си месец като президент Тръмп ги е притискал с неверни твърдения за масово купуване на гласове.

Бившият сътрудник на Тръмп Стивън Мур каза пред Би Би Си, че обвиненията представляват „атаки“, които затвърждават на номинацията му в първичните избори за президент на републиканците. По думите му, „колкото повече го обвиняват, толкова повече расте популярността му сред републиканците“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG