Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозен политически натиск". Председателят на Сметната палата не беше допуснат до работното си място


Цветан Цветков
Цветан Цветков

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков беше спрян от охраната на сградата и не беше допуснат до работното си място. Това се случи заради заповед на заместник-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева.

Цветков беше отстранен от поста председател на Сметната палата през януари, след като мандатът му беше изтекъл. В края на юни Конституционния съд обяви решението на парламента за противоконституционно.

Цветков се опита да се върне на работното си място във вторник, след като преди дни решението на съда беше обнародвано в Държавен вестник. В заповедта, подписана от Грънчарова-Кожарева, с която той не беше допуснат, е записано, че “временно се ограничава достъпа на външни лица до сградата на Сметната палата”.

“Някой не иска да бъда допуснат в Сметната палата и не иска да установим какво се е случвало през тези шест месеца в Сметната палата”, каза Цветков. По думите му този “някой са тези, които ме освободиха”.

През януари Цветков беше отстранен от позицията си с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

"Сметната палата е подложена на много сериозен политически натиск и нейната независимост е накърнена", каза още Цветков.

Освобождаването на Цветков от длъжността през януари беше аргументирано с факта, че мандатът му е изтекъл преди година, но се случи само ден, след като той беше изслушан в парламента във връзка с дарения на компанията "Нексо" за "Демократична България" (ДБ). Тогава от Сметната палата не откриха нарушения.

„Очевидно е, че смяната е предизвикана във връзка със скандала Нексо и финансирането на „Демократична България“ (ДБ). Това е знакова смяна, която няма отношение към личността на г-н Цветков, но институцията има задължение да проверява тези неща и този гаф трябва да бъде поет“, каза тогава зам.-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС.

В България Нексо беше заподозряна в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. На 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София.

На 22 юни Конституционният съд се произнесе, че решението на парламента за отстраняването на Цветков е противоконституционно. От решението не стана ясно дали това означава директно възстановяване на поста.

Публикуването на решението в "Държавен вестник” стана последния възможен ден. То се дава за публикуване от председателя на парламента, който в момента е Росен Желязков (ГЕРБ).

Междувременно, парламентът стартира процедура за избор на нов председател на Сметната палата, като срокът за номинации изтича в сряда. Започването и определянето на правила по процедурите за избор на нов председател, както и на председател на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и гуверньор на БНБ, се случи без участието на "Продължаваме промяната - Демократична България", които не издигнаха и номинации за постовете. Тогава те твърдяха, че правят това, защото ГЕРБ участват в скрити мнозинства с "Възраждане" и ДПС.

Прокуратурата проверява с години 17 доклада на Сметната палата
please wait

No media source currently available

0:00 0:32:37 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG