Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини правителството, че защитава чужди интереси, като помага на Украйна


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев защити позицията си срещу изпращане на военна помощ на Украйна и обвини правителството, че защитава чужди интереси като помага на Киев. Държавният глава каза това пред журналисти в понеделник.

„Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави“, каза Радев. „Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството.“

Радев се противопоставя на предоставянето на оръжия и боеприпаси на Украйна и изрази тази позиция пред украинския президент Володимир Зеленски при посещението му в България в четвъртък. Това предизвика критики към Радев от представители на управляващото мнозинство, че е застанал на страната на Русия. Самият Зеленски каза, че военната помощ е нужна на Украйна, за да защити тя населението си от руската военна агресия.

Българският президент обаче повтори в понеделник позицията си срещу изпращането на оръжия и боеприпаси на Киев.

„Наливането на повече оръжие увеличава риска от тази война, и то риск за всички, колкото и далеч да ни изглежда тя. Войната е в Европа, тя е в България със своите различни измерения. И аз много ясно го посочих пред президента Зеленски“, каза Радев.

Той каза още, че правителството не е съгласувало с него поканата си към Зеленски за посещение в България.

„В тази ситуация, разбира се, най-лесното беше да не провеждаме такава среща. Но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал към 300 хиляди българи в Украйна“, каза още президентът.

Зеленски беше в България по покана на кабинета на Николай Денков. Посещението дойде, след като правителството взе решение да предостави втори пакет военна помощ на Украйна. Това се случва в изпълнение на решението на Народното събрание от декември 2022 г., което предвижда България да помогне на Украйна с оръжия и боеприпаси съгласно възможностите си.

Първата пратка беше изпратена от назначеното от Радев служебно правителство, въпреки че министрите и самият президент публично са се изказвали срещу даването на военна помощ.

Като аргумент срещу изпращането на оръжия и боеприпаси на Украйна Радев посочва, че те разпалват войната.

Премиерът Николай Денков защити противоположна позиция в понеделник. Той каза, че подкрепата за Киев „отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна“.

Същата позиция споделят и другите страните от НАТО, които предоставят на Украйна военна помощ.

При визитата си в България украинският президент е поискал нова военна помощ, казаха по-рано представители на правителството. Те посочиха, че предстои да се разгледа искането и да се вземе решение с какво може да помогне България. Вицепрезидентът Илияна Йотова обвини кабинета, че „има желание да се скрие нещо“ от обществото, а Министерството на обраната определи думите ѝ като манипулация.

При посещението на Зеленски той подписа с премиера Николай Денков декларация за подкрепа за бъдещото членство на Украйна в НАТО и ЕС след края на войната. Министрите на енергетиката подписаха меморандум за сътрудничество. В същия ден българският парламент взе решения да подкрепи членството на Украйна в НАТО „след възстановяването на мира“ на територията ѝ, както и да възложи на правителството да преговаря с Киев за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“.

В понеделник Румен Радев критикува решенията и ги нарече прибързани.

"Войната е на нашата земя". Радев нарече войната "конфликт", а Зеленски го поправи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG