Връзки за достъпност

Извънредни новини

Габриела и Стефани Стоеви, които се карат помежду си, но на корта са сплотени до победа


Стафани Стоева (вляво) и Габриела Стоева
Стафани Стоева (вляво) и Габриела Стоева

Те спечелиха поредния си златен медал на двойки в бадминтона. Сестри са и играят от малки. И се карат помежду си, но бързо им минава. На състезание обаче са здраво сплотени. Стефани и Габриела Стоеви влизат в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

"Ние сме сестри, ние се караме за всичко. Но когато излезем на корта, се опитваме да не го показваме", това каза Стефани Стоева пред журналисти на летището, дошли да ги посрещнат със сестра ѝ Габриела.

Двете бадминтонистки се прибраха от европейските игри в Полша, където спечелиха поредния си златен медал. За да стигнат полуфинала, двете трябваше да постигнат шест поредни победи.

"Там трябваше да оцелеем в дългия маратон срещу французойките. Беше тежък финал, 84 минути играхме", каза Стефани Стоева.

За нея и сестра ѝ победата е особено ценна, защото Европейските игри се провеждат на 4 години, като олимпийските.

Стефани Стоева (вляво) и Габриела Стоева.
Стефани Стоева (вляво) и Габриела Стоева.

"Докато европейското първенство е всяка година и знаеш, че ако се провалиш, на следващата година имаш нов шанс, за Европейските игри трябва да чакаш нови четири години", каза Габриела Стоева.

Преди осем години двете отново спечелиха Европейските игри в дебютното издание на форума в Баку.

"Ние спечелихме златото през 2015 г., 2019-та пропуснахме. Исках да си направя колекция от 3 златни медала, но се радвам, че поне два успях да взема", каза Габриела Стоева.

Тя и сестра ѝ са трикратни европейски шампионки на двойки жени по бадминтон - през 2018, 2021 и 2022 година.

Следващия месец им предстои световно първенство в Копенхаген, а голямата им цел е да се класират за олимпиадата в Париж.

Стефани Стоева (вляво) и Габриела Стоева на олимпийските игри в Токио през 2020 г.
Стефани Стоева (вляво) и Габриела Стоева на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Габриела е родена през 1994 г., а Стефани през 1995 г. и играят бадминтон от малки. Двете разказват, че много се карат помежду си. За дребни неща, така избиват напрежението, което се натрупва от пътуванията и състезанията.

"Не сме лесни характери, не му е лесно на треньор Косьо (треньорът им Константин Добрев - бел. ред.) Защото по време на трернировки много се караме и той успява да ни събере. Предизвикателство за него е това", казва Габриела.

Стефани добавя, че в най-тежките моменти на терена сестра й дава най-мощната морална и психическа подкрепа.

Намират време и за учене, и двете са студентки. Габриела учи журналистика в Университета за национално и световно стопанство, а Стефани - за треньор по бадминтон в Националната спортна академия.

XS
SM
MD
LG