Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саакашвили се появи от болница видимо изнемощял. Зеленски призова да бъде освободен


Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили участва по видеовръзка от клиника в съдебно заседание по процеса срещу него
Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили участва по видеовръзка от клиника в съдебно заседание по процеса срещу него

Видимо отслабнал и изнемощял, бившият грузински президент Михаил Саакашвили настоя, че е невинен по обвиненията срещу него, като се появи чрез видеовръзка от болница на заседание на съда за първи път от февруари.

Той е съден в Грузия по обвинения в злоупотреба с власт, които отхвърля като политически мотивирани.

Саакашвили, чиято защита твърди, че е бил отровен с тежки метали в ареста, здравословно състояние изглежда се е влошило значително, също така призова грузинското правителство да му позволи "открито да дебатира", така че "хората да могат да решат кой е прав и кой не".

"Ако е необходимо, сложете ми електронна гривна... но не пречете на грузинския народ да направи своя избор", каза Саакашвили, като отбеляза, че ще продължи политическата си дейност, ако бъде освободен.

Саакашвили също така обвини председателя на парламента Шалва Папуашвили за сегашното си физическо състояние, като вдигна ризата си, за да покаже колко е отслабнал.

Georgia -- Former president of Georgia Mikheil Saakashvili is seen taking part in trial remotely for the first time since February 1
Georgia -- Former president of Georgia Mikheil Saakashvili is seen taking part in trial remotely for the first time since February 1

Лекарите на бившия президент, който тежеше 115 килограма преди да бъде арестуван, твърдят, че той е отслабнал с 60 килограма в затвора и страда от анорексия и кахексия. Медицинският екип отбелязва, че здравословното му състояние се е влошило, след като той влезе в затвора през октомври 2021 г. и проведе многократни гладни стачки в знак на протест срещу лишаването му от свобода.

Членовете на семейството и адвокатите му от месеци предупреждават, че здравословното състояние на Саакашвили се влошава, въпреки че от май миналата година той се лекува в частна клиника в Тбилиси.

Появата му в съда провокира украинския президент Володимир Зеленски да призове за незабавното освобождаване на Саакашвили, който е и украински гражданин.

"Още веднъж призовавам грузинските власти да предадат украинския гражданин Михаил Саакашвили на Украйна за необходимото лечение и грижи. И призовавам нашите партньори да се заемат с тази ситуация, а не да я игнорират, и да спасят този човек", написа Зеленски в Телеграм.

Той обвини Русия, че "иска да убие" бившия грузински президент, който е неин заклет враг и добави: "Нито едно правителство в Европа няма право да екзекутира хора: Животът е основна европейска ценност".

Зеленски съобщи, че е възложил на Министерството на външните работи да извика грузинския посланик в Украйна, да изрази остър протест и да го помоли да напусне Украйна в рамките на 48 часа, за да проведе консултации в своята столица. Не стана ясно дали това означава, че президентът експулсирането на дипломата.

Саакашвили, който беше президент на Грузия от 2004 г. до 2013 г., излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт. В момента той е подсъдим по отделни обвинения за насилствено разпръскване на антиправителствен митинг през ноември 2007 г. и за незаконно преминаване на границата.

След ареста на 55-годишния политик през 2021 г. неговите поддръжници и опозиционни активисти проведоха няколко масови митинга с искане за незабавното му освобождаване.

Европейският съюз също изрази загриженост във връзка с влошеното здравословно състояние на Саакашвили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG