Връзки за достъпност

Извънредни новини

Център в Хага започва да разследва военни престъпления в Украйна


В центъра работят прокурори от Украйна, Европейския съюз, Съединените щати, Международния наказателен съд.
В центъра работят прокурори от Украйна, Европейския съюз, Съединените щати, Международния наказателен съд.

В понеделник в Хага, Нидерландия, беше открит международен офис за разследване на престъпления, в които е обвинена Русия по време на нейната пълномащабна война срещу Украйна. Тази структура се разглежда като първата стъпка към създаването на трибунал за руските лидери.

Официалното име на новата структура е Международен център за разследване на престъпленията на агресията. В центъра работят прокурори от Украйна, Европейския съюз, Съединените щати, Международния наказателен съд. Те ще бъдат ангажирани със събирането на доказателства като междинна стъпка към откриването на специален трибунал.

Международният наказателен съд, също базиран в Хага, няма мандат да разследва по-широкото престъпление на агресия. Той се занимава с конкретни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, отбелязва Франс прес.

През март тази година Международният наказателен съд, чиято юрисдикция Москва не признава, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради предполагаемото принудително депортиране на деца от окупираните територии на Украйна.

Киев призова за създаването на международен трибунал, след като заяви, че е получил убедителни доказателства за военни престъпления в град Буча край Киев, откъдето руските войски се изтеглиха през април 2022 г.

Руското министерство на отбраната отхвърли обвиненията за убийства на цивилни в Буча. В Русия са образувани десетки наказателни и стотици административни дела срещу тези, които са споделили информация за насилието в Буча. Много от подсъдимите бяха осъдени на дълги срокове затвор.

В публикуван през март доклад, изготвен под егидата на Съвета на ООН по правата на човека, се казва, че Русия е извършила много военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството в много региони на Украйна. В същото време международни експерти регистрираха малък брой очевидни нарушения от войници от въоръжените сили на Украйна. Поне едно е квалифицирано като безразборно, поне две като военни престъпления. Беше отбелязано, че става дума за случаи на екзекуция на затворници от украински войници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG