Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голямо престъпление". Васил Терзиев се разграничи от миналото на свои роднини в Държавна сигурност


Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев
Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев

Кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев осъди репресиите на комунистическия режим като престъпление и се разграничи от миналото на свои роднини, които са работили за Държавна сигурност (ДС).

Той направи това в сряда в първото си интервю след обявяването на кандидатурата му ден по-рано. Още преди номинацията му в медиите беше разпространена информация, че неговите дядо, баща и чичо са били част от ДС.

"Това е изключително голямо престъпление. Това да заличиш десетки хиляди хора", каза в сряда в интервю за Нова телевизия Терзиев.

"Мислещи, можещи, икономически независими хора". Най-важното за Васил Терзиев
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

"Това нещо не бива никога да се повтаря, това е голям грях и това нещо е смазало българския народ. Не мога с лека ръка да приема как някои други хора говорят отново за Народен съд, за разстрелване. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам - вярвам в свободни, можещи, мислещи млади хора, които създават едно по-светло бъдеще. Не искам да живея нито аз, нито децата ми в автократичен режим", каза още Терзиев.

Той отрече да има нещо в действията на роднините му в ДС, заради което да се срамува, като добави, че не е познавал добре дядо си. По-рано Методи Андреев - председател на комисията за разкриване на досиетата на ДС в периода 2001-2002 г., каза, че дядото на Терзиев е бил началник в Трето управление на ДС (военно контраразузнаване).

Кандидатът за кмет коментира и приоритетите си, като каза, че вижда като основен проблем на София липсата на амбиция през последните години - "задоволяването, че винаги си е било така, примиряваме се с това да сме жертви на обстоятелствата".

По думите му той вижда както някои добри неща, свършени по време на трите мандата на сегашния кмет Йорданка Фандъкова, като метрото, така и многото неуредици, които "не вижда смисъл да изброява".

"Нашите претенции не са, че нищо не е свършено. Но въпросът е, че за 20 млрд. инвестиции през последните 10-15 години какво сме получили като количество и като качество? Ние искаме нещата да се случват значително по-бързо и с по-високо качество, а не неща, които правим днес, утре да се налага да ги ремонтираме", посочи Терзиев.

Номинацията му за кмет беше представена на специална церемония във вторник. На нея той изброи трите основни цели на своята предизборна кампания - победа още на първи тур, мнозинство в Столичния общински съвет и това София да стане европейски град за пример.

Водач на листата с кандидати за общински съветници, издигната от екипа на Терзиев, ще бъде лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Местните избори предстоят тази есен, като все още няма определена дата за тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG