Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външното министерство предупреди българите да не пътуват в Русия. Радев иска укрепване на отбраната


Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габруел
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габруел

Министерството на външните работи предупреди българските граждани да избягват пътувания до Русия. Българските власти следят ситуацията в страната, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в събота в първия си коментар на случващото се в Русия.

Президентът Румен Радев каза, че реакцията на България на събитията трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов събитията в Русия са опасни за България. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков призова България да е в близък контакт със съюзниците си от ЕС.

Основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин обяви в петък вечерта “марш на справедливостта” и обвини руското военно ръководство в ракетни удари срещу лагери на негови наемници. В събота сутринта той каза, че бойците му контролират военните съоръжения в южния град Ростов на Дон.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Радев смята, че Пригожин “няма шанс”, ако Москва отговори единно

Българският президент Румен Радев каза в събота, че събитията в Русия са резултат от формирането на наемна армия, “която се въоръжава тежко, и то когато в нея има престъпници”.

“Винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила”, каза Радев пред журналисти в Австрия.

“Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта”, каза още президентът.

По думите му частната армия “няма шанс”, ако правителството на Русия консолидира силите си срещу нея.

Радев каза още, че ставащото в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна. Това по думите му не е вътрешнополитически проблем, защото става дума за “потенциални военни действия на територията на Русия”.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира случващото се в Русия в България. Тя каза, че България трябва да има готовност да изведе желаещите българи от Русия, ако се наложи.

“Ситуацията е изключително тревожна. Не можем да предвидим още как ще се отрази това на България и какъв ще бъде развоят на събитията оттук нататък”, каза Йотова.

Борисов смята събитията в Русия за “гражданска война”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята случващото се в Русия за “гражданска война, метеж”. Той коментира събитията във Велико Търново по време на среща с партийния актив.

“Във всички случаи това е изключително опасно. Тези само на 400-500 километра от нас въоражени, професионалисти, убийци, дори след свършването на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки”, каза Борисов.

Той призова българските институции и служби да следят случващото се.

Петков очаква режимът на Путин да се срути

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков смята, че случващото се в Русия показва, че оценките за “непоклатимата власт” на Путин са погрешни.

“Рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо”, написа Петков във Фейсбук.

Той добави, че задачата на България е да извърши “истинска реформа”, да е в близък контакт със съюзниците си от ЕС и да се грижи за стабилността в Балканския регион.

МВнР посъветва българите да не пътуват в Русия

Министерство на външните работи (МВнР) предупреди българските граждани да избягват пътувания в Русия. Институцията посочи, че има “информация за военно напрежение в района на Ростов и риск от безредици в страната”.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, добави министерството.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че българските власти следят събитията.

“За момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия”, каза тя, цитирана от БТА.

Евгений Пригожин каза в събота, че наемниците от частната армия “Вагнер” контролират сградата на военния щаб в Ростов на Дон, както и летището в южния руски град.

По-късно в същия ден Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в редовния си бюлетин за войната в Украйна, че отряди на “Вагнер” са тръгнали на север и “почти със сигурност се стремят да стигнат до Москва”.

Новината идва часове след като Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Още в петък вечерта Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

В събота руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG