Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добра новина на трупчета". Христо Иванов поиска ограничаване на властта на главния прокурор


Христо Иванов прочете декларация от името на ПП-ДБ от парламентарната трибуна, 16 юни 2023 г.
Христо Иванов прочете декларация от името на ПП-ДБ от парламентарната трибуна, 16 юни 2023 г.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Христо Иванов представи предложените от коалицията му промени в конституцията и законодателството за съдебната власт. Той коментира и подписания в четвъртък от президента Румен Радев указ за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

"Освобождаването на Иван Гешев е добра новина "на трупчета". Да стане истински добра, зависи от всички нас", каза той.

"Има скептични оценки, които казват, че тези, които си го избраха, го освободиха по същия начин, по който си го избраха в една процедура, която остави съмнения, на основания, които изобщо не бяха най-сериозните", каза Христо Иванов.

Гешев беше избран за главен прокурор през 2019 г. от същия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), който в понеделник го отстрани. ВСС прие , че Гешев е накърнил престижа на съдебната власт с репликата "политическия боклук", който трябва да бъде "изметен" от парламента.

"Нека да не забравяме, че Иван Гешев започна да прави своите разкрития, когато разбра, че политически вече няма бъдеще. Че ще му се ограничават правата", каза Христо Иванов.

По думите му оттук насетне въпросът е дали отстраняването на Гешев ще може да прерасне в реалност, която изключва "използването на правосъдието като бухалка, инструмент за политическо влияние и инженеринг".

Какви промени се предлагат

Иванов каза, че на първо място Народното събрание предстои да промени конституцията, така че да се променят условията за осъществяването на съдебната власт и прокурорската власт.

"Трябва да ограничим властта, безконтролността и липсата на отчетност на главния прокурор", каза Христо Иванов.

Според Христо Иванов Народното събрание трябва да работи и върху промени в законите за съдебната власт, които да бъдат разделени на два нормативни акта – закон за съдилищата и закон за прокуратурата.

"Най-важният резултат от всички усилия ще бъде как и с какви хора ще попълним бъдещия състав на променения Висш съдебен съвет и на Инспектората към него", каза той.

Според Христо Иванов усилия за промени в съдебната система трябва да се правят съвместно от политическите формации. Обща политическа воля за съдебна реформа изразяват всички политически сили в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG