Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия забрани със закон преместването на руското посолство до парламента


Австралийският премиер Антъни Албанезе
Австралийският премиер Антъни Албанезе

Австралия блокира със закон строежа на ново руско посолство в близост до сградата на парламента в столицата Канбера, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът беше внесен от правителството на Антъни Албанезе и бързо събра необходимата подкрепа от австралийските депутати.

Предложението на кабинета беше мотивирано с данни за рискове за националната сигурност, произтичащи от евентуалното преместване на руската дипломатическа мисия.

"Правителството получи много ясни съвети в областта на сигурността за риска, породен от ново руско присъствие толкова близо до парламента", каза Албанезе пред репортери.

Случаят датира още от 2008 г., когато руското Русия е сключила договор за наем на парцел близо до австралийския парламент. Впоследствие властите в Камбера опитаха да развалят сделката, но неуспешно, припомня АФП.

С приемането на специален закон, блокиращ строежа на ново руско посолство, на практика прекратява договора за наем на въпросния парцел. В момента сградата на руската дипломатическа мисия се намира в южната част на града.

Австралия е сред страните, които се включиха в западните санкции срещу Русия заради военната инвазия на Кремъл в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Камбера осъжда действията на руската армия като незаконни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG