Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медийна империя, политика, футбол и съдебни дела. Силвио Берлускони почина


Силвио Берлускони беше съден по няколко дела, но в крайна сметка оправдаван
Силвио Берлускони беше съден по няколко дела, но в крайна сметка оправдаван

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е починал в понеделник на 86 години, съобщиха италианските медии.

Той е издъхнал в болница "Сан Рафаеле" в Милано, където беше настанен преди няколко дни. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия, която беше открита през април, когато беше хоспитализиран с пневмония.

Милиардер и медиен магнат, той за първи път заема поста през 1994 г. и ръководи четири правителства до 2011 г. Името му беше замесено в секс скандали и обвинения в корупция.

Берлускони оглавяваше дясноцентристката партия "Форца Италия", която влезе в коалиция под ръководството на министър-председателя Джорджия Мелони след изборите през септември, когато самият той беше избран за член на горната камара на италианския парламент - Сената.

Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони през септември 2022 г.
Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони през септември 2022 г.

През февруари тази година Берлускони беше залят от вълна от критики заради изказване срещу украинския президент Володимир Зеленски.

"Достатъчно беше той да престане да атакува двете автономни републики в Донбас и това нямаше да се случи", каза тогава Берлускони, като прехвърли върху него вината за руската инвазия в Украйна.- "Следователно оценявам много, много негативно поведението на този господин", допълни той.

Берлускони каза още, че ако е министър-председател, никога не би отишъл да говори със Зеленски, каквото намерение изрази по това време Мелони, а по късно и осъществи.

В същото време Берлускони продължи да подкрепя руския президент Владимир Путин, с когото винаги са били в добри отношения. Миналата година италианският политик каза: "За рождения ми ден Путин ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо. Отговорих му с бутилки ламбруско и също толкова мило писмо".

Силвио Берлускони и Владимир Путин през 2011 г. През годините двамата винаги са демонстрирали приятелски отношения
Силвио Берлускони и Владимир Путин през 2011 г. През годините двамата винаги са демонстрирали приятелски отношения

След новината за смъртта на Берлускони руският президент коментира, че е опечален от тази "непоправима загуба и голяма скръб".

"За мен Силвио беше скъп човек, истински приятел. Винаги искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взима балансирани и далновидни решения дори в най-сложните ситуации", се казва в съболезнователна телеграма, адресирана от Путин до президента на Италия Серджо Матареле.

Премиерът Мелони, която преди два дни написа във Фейсбук: "Дръж се, Силвио!", пък му отдаде почит с думите:

"Силвио Берлускони беше преди всичко един боец, човек, който не се страхуваше да защитава убежденията си и неговият кураж и решимост го превърнаха в един от най-влиятелните хора в историята на Италия".

Тя добави, че благодарение на него Италия се е научила никога да не се оставя да бъде победена.

Бизнес, телевизия, футбол, политика и съдебни дела

Силвио Берлускони е роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. През 1961 г. той завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет, припомня БТА.

През 1963 г. той създава компанията "Едилнорд", която се занимава с изграждането на жилищни комплекси до Милано. Най-известният му проект е строежът на жилищния комплекс "Милано 2", а чрез кабелния телевизионен канал за жителите Берлускони навлиза в света на телевизията. Купувайки няколко канала през годините той създава своя медийна империя, като става собственик на холдинга "Медиасет", част от финансово-промишлената група "Фининвест".

През 1986 г. Берлускони купува любимия си футболен отбор "Милан" и става негов президент и го прави един от най-успешните в италианското първенство. През април 2017 г. той продава 99,9% дял от клуба на китайски консорциум при сделка за 740 милиона евро. През 2018 г. той става собственик на футболния клуб "Монца".

Според сп. "Форбс" личното състояние на Силвио Берлускони се оценява на 7,3 милиарда долара, а през 2021 г. той е бил шестият най-богат човек в Италия и на 318-о място по богатство в света.

През 1993 г. той основава политическото движение "Форца Италия", с което се кандидатира за парламентарните избори през 1994 г., като официално се оттегля от предприемаческата дейност и се посвещава на политиката. Партията печели изборите и той става министър-председател. Берлускони обаче заема поста само 7 месеца, тъй като сформираната коалиция се разпада.

Отново поема премиерския пост на 11 юни 2001 г., като управлява до 20 април 2005 г., когато подава оставка. Това правителство е на власт 1412 дни - най-дългото в историята на Италия.

"Аз съм Исус Христос на политиката", казва той пред свои привърженици през 2006 г.

През февруари 2008 г. Берлускони оглавява десноцентристкия блок "Народ на свободата", създаден чрез сливането на "Форца Италия" и партия "Национален съюз". През април същата година блокът печели парламентарните избори и Берлускони отново поема премиерския пост, който заема до 13 ноември 2011 г.

През септември 2013 г. Силвио Берлускони обявява разпускането на "Народ на свободата" и възраждането на "Форца Италия". През 2019 г. Берлускони е избран за депутат в Европейския парламент, където е най-възрастният депутат.

Името му беше свързано и с множество съдебни дела, водени срещу него. През 2009 г. той сам казва, че за над 20 години се е явявал 2500 пъти в различни съдилища във връзка със 106 дела, а правните му разноски възлизат на над 200 млн. евро.

Берлускони е обвиняем по делото All Iberian (1996-1999) - за финансиране на партия чрез офшорна компания, по делото Villa Macherlo (1998-1999) - за данъчни измами и фалшиво счетоводство във връзка с недвижими имоти, по т. нар. дело "Медуза" (1997-2000) - за фалшиво счетоводство.

През 2009 г. опозиционни партии искат неговата оставка като премиер, след като става ясно, че на британски адвокат е било платено да лъже в съда, за да защитава неговите бизнесинтереси.

През 2005 г. Берлускони е съден по дело за подкупване на съдия за приватизацията на държавния хранителен концерн SME.

През 2014 г. в Неапол започва поредно дело срещу него по обвинение за корумпиране на сенатори от управляващата през 2006 г. левоцентристка коалиция, благодарение на което е свалено тогавашното правителство на Романо Проди. Делото става популярно като "покупко-продажба на сенатори".

През 2011 - 2015 г. срещу Берлускони се води т. нар. дело "Рубигейт" по обвинение за заплащане на секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба с власт, по нейното прозвище - Руби - Крадлата на сърца. След като на първа инстанция Берлускони получава присъда от 7 години затвор, на втората е оневинен, тъй като бе преценено, че двете деяния, заради които е осъден, не представляват престъпление.

Мароканката Карима Ел Махруг, по прякор Руби, в нощен клуб
Мароканката Карима Ел Махруг, по прякор Руби, в нощен клуб

Всички дела срещу него или завършват с оправдателни присъди, или са прекратявани поради изтичане на давност. Единствената издадена присъда срещу Силвио Берлускони е по делото "Медиасет" за злоупотреби при закупуването на правата за американски филми. На 26 октомври 2012 г. той е осъден на 4 години затвор и забрана за заемане на държавни длъжности през следващите 3 години. През април 2014 г. присъдата е заменена с общественополезен труд , а на 11 май 2018 г. Берлускони е реабилитиран от Надзорния съд на Милано, който отменя всички последици от осъдителната присъда.

Бившият премиер е известен с няколко прозвища - Безсмъртния - заради политическото му дълголетие, Каймана, даден му от критиците му заради негативни конотации с влечугото от семейството на алигаторите, и Кавалера - заради това, че през 70-те години става Кавалер на Ордена на труда - звание, от което се отказа заради единствената осъдителна присъда срещу него. Някои близки го наричат и Папи.

Силвио Берлускони отпразнува последния си рожден ден - на 29 септември 2022 г., на пищно парти в имението му в Аркоре, заедно с годеницата му - 32-годишната Марта Фашина, всички членове на фамилията и негови съратници. Той има пет деца - двама синове и три дъщери от два брака. Има и 17 внуци и един правнук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG