Връзки за достъпност

Извънредни новини

ФСБ съобщи за хиляди хакерски атаки срещу телефони на руски дипломати


Руските служби обвиниха за атаката Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и американската компания "Епъл"
Руските служби обвиниха за атаката Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и американската компания "Епъл"

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи за хакерска атака срещу хиляди телефони на руски дипломати. Те твърдят, че са атакувани айфони на работещи в дипломатически служби в страни членки на НАТО, бивши членки на СССР, Израел, Сирия и Китай.

В съобщението на ФСБ не се посочват детайли за атаката. За нея е обвинена американската Агенцията за национална сигурност (NSA), която според руската служба са работили заедно с компанията производител на телефоните „Епъл“. За обвиненията не се предоставят доказателства.

Американската частна компания отхвърли обвиненията.

„Никога не сме работили с никое правителство, за да създадем възможност за проникване в продуктите на „Епъл“ и не смятаме да го правим и в бъдеще“, написаха от „Епъл“.

От NSA отказаха да коментират случая.

По-късно изпълнителният директор на руската компания „Касперски лаб“ Евгений Касперски написа, че обект на атаки са били и служители в неговота компания. Той твърди, че „експерти“ от компанията са открили „изключително сложна, професионално насочена кибер атака през устройства на „Епъл“. По думите му целта е била тайно да се инсталира софтуер за шпионаж на висшият и среден мениджмънт на „Касперски лаб“.

„Епъл“ се смята за компанията, която предоставя едни от най-сигурните мобилни устройства в света. В последните години на няколко пъти бяха открити различни слабости, които позволяват на хакери да достъпят до данни в устройствата.

Най-големият подобен случай беше през 2021 г., когато хиляди айфони бяха пробити чрез израелският шпионски софтуер „Пегас“. За него стана ясно, че се използва от специалните служби на няколко държави. „Епъл“ обяви, че ще съди израелската компания, която го е произвела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG