Връзки за достъпност

Извънредни новини

Том Ханкс - късметлията, който покори киното


Том Ханкс на кинофестивала в Кан
Том Ханкс на кинофестивала в Кан

Той има запомнящи се роли и в романтични комедии, и във военни драми. Не е станал астронавт, каквато е била детската му мечта, но е играл в в един от най-известните филми за астронавти. Том Ханкс е човек на деня на Свободна Европа.

Той е влизал в ролята на американски войник във Втората световна война. Бил е астронавт на обречена мисия до Луната. Спасявал е света в ролята на професор, който разкрива загадки.

Преди дни актьорът Том Ханкс се върна към последната роля, когато стана „Доктор хонорис кауза“ на Харвардския университет. Но само за да се пошегува, че получава титлата „без да си е мръднал пръста“, а и вече без друго печели достатъчно като играе някой, който е завършил университета – професорът Робърт Лангдън във филма по романа на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“.

Това обаче нито е най-известната, нито най-високо оценяваната роля на 66-годишния актьор, който има две награди "Оскар", 12 награди "Еми", една награда "Тони" и е разпознаваем по целия свят.

Нито самоироничната реплика, че става доктор, без да си е мръднал пръста, е основното послание на речта му на церемонията по дипломирането в Харвард, която се проведе в петък.

Том Ханкс на церемонията по дипломирането в Харвард
Том Ханкс на церемонията по дипломирането в Харвард

Той призова завършващите над 9000 студенти да бъдат „супергерои в защита на истината“ в свят, в който „за някои истината вече не е емпирична, не се основава на данни, нито на здрав разум“ и може да бъде изкривена в услуга на личните цели на някого.

„Отговорността е ваша. Наша. Усилието не е задължително. Но истината, истината е свещена“, каза той.

Речта на Ханкс пред завършващите студенти от Харвардския университет е отражение на убежденията, които той изразява и защитава през годините – не само с дейността си в подкрепа на каузи, в които вярва, но и с някои от най-известните си роли.

Томас (Том) Ханкс е роден през 1956 г. в Конкорд, Калифорния. Родителите му се развеждат, когато е дете. Той остава с баща си прекарва детството си местейки се между различни градове. Казва за себе си, че е бил „ужасно срамежлив“ и „доста отговорен за възрастта си“ като дете.

Докато е ученик Том Ханкс играе в училищни пиеси. След това се записва да учи театър в колежа Чабът в Калифорния, а две години по-късно се мести в Калифорнийския университет в Сакраменто, където учи актьорско майсторство. По време на следването си той среща организатора на известен театрален фестивал в Кливланд, Охайо, и получава предложение за стаж. В следващите години той минава през всички етапи на създаването на една театрална постановка – от осветление и декори до режисура. В крайна сметка Ханкс прекъсва следването си в университета и започва да работи.

Първият филм, който му носи популярност, е романтичната комедия „Плясък“ (1984 г.) В следващите години играе предимно в комедии. Ролята му във фантастичната комедия „Големият“ (1988 г.), който разказва историята на дете в тялото на възрастен, му носи първата номинация за награда Оскар за главна мъжка роля. Следват популярната романтична комедия, „Безсъници в Сиатъл“ (1993 г.), която го превръща в разпознаваем за всички актьор.

Същата година Том Ханкс получава първия си Оскар за филма „Филаделфия“, който е базиран на действителен случай и засяга предразсъдъците срещу хората с ХИВ и хомофобията.

Само година по-късно той получава втора награда Оскар за ролята си във „Форест Гъмп“ (1994 г.) - история за глуповат млад мъж, изведен до величие от своите невинност, доброта и късмет.

Том Ханкс с наградата си Оскар за главната роля във филма "Форест Гъмп"
Том Ханкс с наградата си Оскар за главната роля във филма "Форест Гъмп"

В следващите години Ханкс прави роли в драмите „Аполо 13“ (1995 г.) и „Спасяването на редник Райън“ (1998 г.), който му носи нова номинация за Оскар.

Освен това той озвучава главния герой в анимационната поредица „Играта на играчките“ (1995 – 2019 г.) и играе главната роля в екранизациите на книгите на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“ (на български заглавието на книгата е „Шестото клеймо“) и „Ад“.

През 2017 г. Том Ханкс отново участва във филм на Стивън Спилбърг – „Вестник на властта“ (The Post), който разказва историята на публикуването на изтеклите през 1971 г. доклади от Виетнамската война, станали известни като „досиетата Пентагона“ във вестник Вашингтон пост. Там той си партнира с актрисата Мерил Стрийп.

Доскоро Том Ханкс беше известен като актьор, който никога не влиза в ролята на злодей. Това обаче се промени, когато изигра полковник Том Паркър - мениджърът на Елвис Пресли - в биографичната драма „Елвис“ от 2022 г. Казвал е, че влиза в тази роля „само за да спре глупавите въпроси защо никога не играе злодей“.

Том Ханкс прави своя дебют на Бродуей през 2013 г. в постановката „Късметлия“ (Lucky Guy), за която печели награда Тони, която се смята за най-високо признание в областта на театралното изкуство.

Въпреки че е най-известен като актьор, Том Ханкс има опит като режисьор и продуцент – на телевизионния минисериал „До Луната и обратно“, посветен на програмата „Аполо“. Самият той е казвал, че като дете е искал да бъде астронавт и никога не се е отказал напълно от мечтата си да има досег с космоса.

Ханкс е почетен член на Залата на славата на армейските рейнджъри на САЩ заради ролята му в „Спасяването на редник Райън“ и активността му за популяризиране на проблемите на ветераните от войните.

Том Ханкс заема позиции по ключови теми в САЩ. Той се обявява в подкрепа на еднополовите бракове и се противопоставя на опитите на щатските власти в Калифорния да ги забранят. Освен това участва в кампании за популяризиране на проблемите на околната среда и борбата с глобалното затопляне. Актьорът винаги е изразявал и политическите си възгледи и подкрепя кандидатите на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама, Хилъри Клинтън и Джо Байдън.

От 1988 г. Ханкс е женен за актрисата и певица Рита Уилсън. Двамата имат двама синове. Ханкс има и две деца – син и дъщеря – от предишния си брак с актрисата Саманта Луис.

Том Ханкс и Рита Уилсън
Том Ханкс и Рита Уилсън

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG