Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки военни от НАТО и протестиращи са ранени при сблъсъци в Северно Косово


Протистиращи етнически сърби се опитаха да нахлуят в общинска сграда
Протистиращи етнически сърби се опитаха да нахлуят в общинска сграда

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Северно Косово - КФОР (KFOR), са били ранени по време на сблъсъци на 29 май със сръбски протестиращи, които настояват за оставката на етнически албански кметове, съобщиха от КФОР. Според сръбските власти има и над 50 пострадали сред демонстрантите.

Войските на КФОР опитаха да разпръснат демонстрантите, които пренебрегнаха предупрежденията да се отдалечат от общинското управление в град Звечан. Войници на НАТО образуваха кордон около две други кметства.

Журналисти на RFE/RL, намиращи се на мястото, съобщават, че много хора от тълпата са седнали, докато войниците на КФОР са се придвижвали, за да ги изтласкат. На видео се виждат сълзотворен газ и експлозии на шокови бомбички, като част от тях са дошли от демонстрантите. Протестиращите бяха забелязани да хвърлят и камъни и бутилки по войниците на КФОР.

"Докато противодействаха на най-активните крайни части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани нападения и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния вследствие на експлозия на запалителни устройства", се казва още в съобщението на КФОР.

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни съобщи в Туитър, че 11 италиански войници са ранени, трима от които сериозно, а министър-председателят Джорджия Мелони осъди нападенията срещу военнослужещи на KFOR.

Звечан, град с население около 16 500 души, е една от трите горещи точки в Северно Косово, където властите от Прищина се опитаха да назначат етнически албански кметове след бойкот на изборите. Това предизвикаха гнева на местните етнически сръбски общности и съседна Сърбия.

Тълпи от по няколкостотин души се събраха в понеделник сутринта пред общинските седалища в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където звучаха сирени за тревога, пускаха се лютиви спрейове и хвърчаха бутилки, тъй като местният и международният натиск върху косовските власти да намалят напрежението се засилваше.

Лидер на влиятелна сръбска партия поиска "незаконните" косовски сили да напуснат общинските сгради, за да бъдат заменени от войски на мироопазващата мисия на НАТО КФОР. Косовските полицейски контингенти са съставени предимно от етнически албанци, тъй като почти всички етнически сърби напускат силите.

Войниците на КФОР се опитват да поддържат кордони, за да разделят двете страни в трите общини и да не позволят на тълпите да превземат сградите, в които работят така наречените "паралелни" администрации, подкрепяни от съседна Сърбия.

На 29 май косовският министър-председател Албин Курти призова за спокойствие и предложи както Прищина, така и Белград да се върнат към ангажиментите си, изразени в тримесечно устно споразумение за движение по "пътя на нормализацията". Според съобщенията това включва въздържане от заплахи или употреба на сила.

Курти написа в Туитър, че той и Таяни са се съгласили в телефонен разговор, "че настоящият момент изисква прилагане на Основното споразумение и успокояване на ситуацията в северната част на страната".

Сръбският президент Александър Вучич, чиято страна не признава Косово и който постави сръбските военни в повишена бойна готовност, каза в късно обръщение, че ще проведе среща с представители на т.нар. група Квинт на 30 май.

Вучич се оплака, че "въпреки гаранциите, войските на КФОР не са успели да защитят сърбите и не са успели да предотвратят завземането на общини и насилието".

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър излезе от срещата си на 29 май с косовския президент Вьоса Османи, като посочи "споделената загриженост от перспективата за насилие и необходимостта от деескалация". Той добави, че "ние сме дълбоко загрижени" и изрази готовност да се срещне с Курти "в удобно за него време".

Албанци, сърби и натовски войници. Защо има напрежение в Косово
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG