Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите в Турция: Рекорден брой жени са избрани за депутати

На 14 май в Турция има избори за президент и парламент. Обединената опозиция се изправя срещу блока на Реджеп Тайип Ердоган, който управлява в последните 20 години.

Най-важното до момента:

  • Първите резултати показват преднина за Ердоган;
  • Той обаче получава под 50% от гласовете;
  • Това значи балотаж с кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу;
  • Опозицията твърди, че нейният кандидат води.
16:44 15.5.2023

ЕС приветства високата избирателна активност на изборите в Турция

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха днес "много високата избирателна активност" на изборите в Турция, наричайки я "победа" за демокрацията, съобщи Франс прес.

"Много високата избирателна активност на тези избори е наистина добра новина (...) Тя е ясен знак, че турският народ е решен да упражнява демократичните си права", каза Фон дер Лайен на пресконференция заедно с Шарл Мишел, който също "поздрави турските граждани".

Турция се насочва днес за първи път в историята си към втори тур на президентските избори, който ще се състои на 28 май между настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган и основния му съперник Кемал Кълъчдароглу.

Въпреки че все още се очакват окончателните резултати от президентските и парламентарните избори, избирателна активност по предварителни данни е близо 90%.

"Но изборите не са приключили. Трябва да изчакаме и да видим резултатите от втория тур, следим го много внимателно", заяви председателят на Комисията, като припомни, че Турция е "важен партньор" на ЕС.

Европейският съюз има трудни отношения с Турция, управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, но страната остава ключов партньор на 27-членния съюз, особено в областта на миграцията, отбелязва агенцията. Турция, която е член на НАТО, официално е кандидат за членство в ЕС, но преговорите за присъединяване, започнали през 2005 г., са в застой от няколко години.

Кемал Кълъчдароглу, издигнат от алианс от шест опозиционни партии, е включил в програмата си ангажименти за върховенство на закона и заяви, че се стреми към "пълноправно членство" в ЕС.

09:25 16.5.2023

ОССЕ не е открила доказателства за манипулации при броенето на гласовете

Наблюдателите на ОССЕ не са открили доказателства и признаци за манипулации при преброяването на гласовете на изборите в Турция, съобщиха на брифинг в понеделник Майкъл Линк - специален координатор и ръководител на мисията на ОССЕ за краткосрочно наблюдение.

Междувременно Парламентарната асамблея на ОССЕ казаха, че президентските и парламентарни избори в Турция са били добре организирани и са предложили избор между реални политически алтернативи, но действащият президент Реджеп Ердоган и партията му са имали „неоправдано предимство“.

В неделя кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу снощи призова поддръжниците си да не напускат избирателните секции, докато не приключи преброяването на гласовете.

От Висшата избирателна комисия на Турция съобщиха, че нито един от кандидатите за президентския пост не е спечелил над 50% от гласовете, заради което ще се проведе втори тур на гласуването. На първия Ердоган спечели 49,51% от гласовете, а Кълъчдароглу - 44,88%. Представителят на Алианса АТА Синан Оган получи 5,17 на сто от гласовете и от това при кой кандидат ще отидат те на втория тур, зависи дали ще бъде сложен край на 20-годишното управление на Ердоган.

12:05 16.5.2023

"С Божията помощ". Ердоган очаква да спечели втория тур

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че очаква да спечели предстоящия втори тур на президентските избори. На първия тур той спечели 49,51% от гласовете, а лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88%. За победа на кандидатът трябваше да спечели 50 на сто плюс един глас.

"Борихме се упорито на първия тур, без провокации, без да обръщаме внимание на натиска, без да се отчайваме, без да се предаваме пред трудностите. Вече започнахме подготовката за 28 май. Сега е време да постигнем още по-голяма победа от постигнатата на 14 май", написа Ердоган в профила си в Туитър.

Той добави, че пострадалите от земетресенията очакват "да излекуваме раните им възможно най-скоро" и "с Божията помощ ще направим така, че 28 май да се превърне в предвестник на „Века на Турция“. Действащият президент е спечелил изборите в 7 от 11 окръга, засегнати от смъртоносните трусове през февруари, сочат предварителни данни, цитирани от Анадолската агенция.

14:38 17.5.2023

Рекорден брой жени са избрани за депутати в Турция

Сто двадесет и една жени са били избрани за народни представители в новия парламент на Турция на изборите на 14 май, съобщи Анадолската агенция. Това е най-големият брой жени депутати в историята на турския парламент.

Представителството на жените е нараснало от 17,1 процента от броя на депутатите в 600-членния Меджлис на 20,1 процента след последните парламентарни избори.

Най-много жени кандидати е излъчила Зелената лява партия – 30 от 61. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в новия турски парламент ще има 50 жени. По 30 народни представителки ще има от Народнорепубликанската партия и Зелената лява партия, шест депутатки ще има Добра партия, четири – Партията на националистическото действие, а една народна представителка е от Турската работническа партия.

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, спечели парламентарните избори в Турция на 14 май. На президентските избори се стигна до балотаж, който ще се произведе на 28 май. На него ще се борят Ердоган и кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

XS
SM
MD
LG