Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е за промяна." Опозицията в Турция проведе най-големия си митинг преди изборите


Поддръжници на опозицията в Турция на митинг на 6 май 2023 г.
Поддръжници на опозицията в Турция на митинг на 6 май 2023 г.

Опозицията в Турция проведе в събота най-многолюдния си митинг досега седмица преди изборите на 14 май, съобщи БТА. Поддръжници на опозиционния Национален алианс се събраха в парк “Орхангази” на азиатския бряг на Истанбул за събитието, организирано под наслов “Голямата среща с народа”.

Участниците в предизборното събитие скандираха “Право”, “Искаме истинско правосъдие”, “Време е за промяна”, “Икономически просперитет”, “Пролетта е наша”, съобщи кореспондент на БТА.

Оценките за броя на присъстващите са различни - според близката до опозицията медия “Джумхуриет” те са били “милиони”. Кореспондентът на БТА съобщи за “стотици хиляди”.

Митинг на опозицията в Турция на 6 май 2023 г.
Митинг на опозицията в Турция на 6 май 2023 г.

В митинга участваха лидерите на шестте партии от опозиционния Национален алианс - Народнорепубликанската партия, “Добра партия”, ДЕВА, “Партията на бъдещето”, “Партията на щастието” и Демократическата партия. Присъстваха и кандидатът за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.

На 14 май в Турция ще се проведат ключови избори за президент и за парламент. За първи път опозицията в страната излъчи общ кандидат в опит да спечели срещу настоящия президент Реджеп Ердоган, който управлява страната повече от 20 години.

В речта си кандидатът за президент Кълъчдароглу повтори обещанието си за връщане към парламентарното управление в противовес на президентската република, въведена от настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията, каза Кълъчдароглу.

Той се обърна към младите хора, които ще гласуват за пръв път на изборите в неделя.

“Вие сте тези, които ще допринесете за промяната на автократичния режим с демократично управление. Вие сте нашата сила. Това е чест, която вярвам, че ще изпълните достойно”, каза Кълъчдароглу.

Близките до опозицията медии определиха митинга като най-големия и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години.

В неделя се очаква митинг в Истанбул на Републиканския алианс начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

На 14 май около 64 млн. избиратели в Турция, които имат право на глас, ще гласуват за президент на страната. Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу се бори срещу настоящия президент Ердоган, който е на власт от две десетилетия. Последните проучвания на общественото мнение показват, че надпреварата между двамата претенденти ще бъде оспорвана.

Турция стана президентска република през юни 2018 г., когато влезе в сила конституционната реформа, одобрена на референдум, проведен в условия на извънредно положение. Тя дава почти неограничени правомощия на държавния глава, който може да издава укази със силата на закон, да назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG