Връзки за достъпност

Извънредни новини

След три седмици без консенсус. Комисиите в НС ще заработят без избрани председатели


Председателят на парламента Росен Желязков каза, че ще избира бившите председатели
Председателят на парламента Росен Желязков каза, че ще избира бившите председатели

Депутатите приеха промяна в правилника за дейността си, според която заседанията на постоянните комисии ще се водят от техен член, избран от председателя на парламента. Така формално комисиите ще заработят без избрано ръководство.

До това се стигна в петък, след като в продължение на три седмици парламентарно представените партии не успяваха да сформират комисиите и да постигнат консенсус за определяне на председатели заради на липсата на управленско мнозинство.

Без комисиите законодателната работа на Народното събрание не може да започне, тъй като всички законодателни проекти и промени трябва да минат през комисиите, преди да бъдат гласувани в пленарната зала. В деловодството вече се внесени повече от 50 законопроекта, включително този за държавния бюджет, който всички партии определят като най-спешен.

Предложението за промяната беше направено от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и беше одобрено със 157 гласа "за" - от всички партии освен "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Всички сме на мнение, че без да има мнозинство, което да подкрепи правителство, много трудно може да се избере ръководство на комисиите. Нашите колеги от ПП-ДБ предлагат ние да ги контролираме в НС през комисиите. И ние предлагаме същото. Не се знае кой в каква ситуация ще бъде през следващите седмици", каза Атанасова.

Решението ще влезе в сила след публикуването му в "Държавен вестник". То ще позволи на парламентарните комисии да заработят още другата седмица, дори и без избрано ръководство.

„Така, както се разбрахме на Председателски съвет, заседанията ще бъдат председателствани от председателите, които са били от предходния парламент. Тези, които са били водени от „Български възход“, ще бъдат председателствани от „Има такъв народ“, каза председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ. Той беше избран на ротационен принцип за 3 месеца, след като не беше постигнат консенсус и за този пост.

По думите му така ще се избегне "злоупотреба с права на председателя, прекомерно овластяване или превратно прилагане на разпоредбата".

Близо час и половина продължи спорът дали това не нарушава разпоредбите във вече приетия правилник. Не беше приета идеята на ПП-ДБ правилото да важи само за първото заседание, предвид опасенията, че може да не се сформира правителство.

„Може да се окаже, че ние ще бъдем в състояние на цяло Народно събрание, което работи под командването на един-единствен човек и това е председателят на Народното събрание“, каза Николай Денков от "Продължаваме промяната".

Той призова правната комисия да бъде извадена от това решение и ръководството ѝ да бъде гласувано спрямо споразумението, което имат с ГЕРБ. По време на преговорите между първите две политически сили след сформирането на парламента, те съобщиха, че са постигнали "джентълменското споразумение" представител на ПП-ДБ да поеме тази комисия.

От коалицията съобщиха, че това е 30-годишният юрист Стою Стоев. Според новото решение сега председател трябва да бъде Радомир Чолаков от ГЕРБ, който оглавяваше комисията в миналия парламент. Самият той обаче каза, че отказва да води правната комисия, затова сега въпросът остава висящ.

Зам.-председателят на парламента от "Възраждане" - Цончо Ганев, каза, че комисията няма да бъде дадена на ПП-ДБ и нарече коалицията "счупена патерица на ГЕРБ" и "лека жена, която използваш и изхвърляш".

Последва размяна на остри реплики между ПП-ДБ и "Възраждане", след което парламентарната група на БСП напусна пленарна зала "до приключване на водевила".

По-късно през деня депутатите избраха съставите на постоянните парламентарни комисии. БТА публикува пълния списък на техните членове. Заседанията им ще започнат в сряда другата седмица, 30 минути след изчерпване на дневния ред.

Предвиденият за този петък парламентарен контрол също беше отложен за сряда, тъй като не остана време за него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG