Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Помирение и доверие". Косово и Сърбия се договориха да търсят заедно масови гробове от войната


Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел (в средата, отзад) се среща със сръбския президент Александър Вучич (вляво) и косовския премиер Албин Курти (вдясно) в Брюксел, 2 май 2023 г.
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел (в средата, отзад) се среща със сръбския президент Александър Вучич (вляво) и косовския премиер Албин Курти (вдясно) в Брюксел, 2 май 2023 г.

Косово и Сърбия се споразумяха да работят заедно за установяването на местата на масови гробове от времето на войната в Косово през 1998-1999 г., предаде Ройтерс късно във вторник. Прищина и Белград ще си сътрудничат и за идентифициране на тленните останки на водещите се за безследно изчезнали след конфликта.

По данни на Европейския съюз (ЕС) близо 24 години след края на войната 1621 души са в неизвестност, а известните жертви на конфликта са над 13 000 души. Повечето от убитите и изчезналите са етнически албанци.

Съгласно декларацията, която президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти подписаха във вторник, страните ще си сътрудничат тясно при идентифицирането на гробните места и ще осигурят пълен взаимен достъп до информация за изчезналите лица от периода 1 януари 1998 г. до 31 декември 2000 г.

"Повече от 20 години след края на войната техните семейства продължават да живеят опечалени, без да знаят съдбата на роднините си", каза в изявление върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който посредничи за сключването на споразумението.

"Тези семейства имат право да узнаят съдбата на роднините си, както и обществото като цяло", добави Борел.

По думите му решаването на проблема е не само хуманитарно задължение, но представлява и "решаващ фактор за помирение и доверие между хората".

Договорката, постигната в Брюксел, предвижда Косово и Сърбия да споделят документи, включително класифицирани, и да използват сателитни данни и други технологии, за да откриват предполагаеми масови гробове.

Срещата във вторник беше първата между Курти и Вучич след разговора им на 18 март в Охрид, Северна Македония, където те постигнаха споразумение за начините за прилагане на подкрепено от ЕС споразумение по пътя към нормализирането.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG