Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев и Борисов осъдиха нападението срещу Гешев. Атанасов го нарече "атентат срещу съдебната реформа"


Президентът Румен Радев участва във вторник във Варна в церемонията по посрещане кораба "Св. св. Кирил и Методий" след първата му експедиция до Антарктида.
Президентът Румен Радев участва във вторник във Варна в церемонията по посрещане кораба "Св. св. Кирил и Методий" след първата му експедиция до Антарктида.

Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментираха във вторник за пръв път взрива, избухнал ден по-рано до преминаващия кортеж на главния прокурор Иван Гешев по пътя между Белчин и София.

“Всяко посегателство срещу живота и здравето на всеки български гражданин е недопустимо, още повече, че тук става въпрос и за посегателство срещу българска институция”, каза държавният глава по време на свое посещение във Варна.

Радев заяви, че очаква разследващите органи по най-бързия начин да изяснят всички факти по случая и да изправят отговорните за взрива пред съда.

“Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона”, обобщи президентът с уточнението, че няма да прави други коментари по темата преди да бъдат установени всички факти.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ също осъди случилото се, заявявайки, че “тероризмът цели създаване на хаос, на страх, да накараш някой или група хора, или цяла държава да се съобразят с друго мнение, с други приоритети”.

“Това още повече ни амбицира с колегите в парламента да продължим реформата в системата и правната реформа. Реформата ще продължи в парламента така, както сме поели ангажимент”, добави Борисов с обобщението, че “не успяват да взривят и реформата, която сме започнали”.

На другия полюс беше изказването на Атанас Атанасов, съпредседател на “Демократична България” (ДБ), която е обща коалиция с “Продължаваме промяната” (ПП). По неговите думи във вторник “атентатът срещу главния прокурор е атентат срещу съдебната реформа”.

“Убедени сме, че този опит за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата в случая - главният прокурор”, коментира той в отговор на журналистически въпрос при представяне на проектокабинета на Николай Денков, излъчен от коалицията ПП-ДБ.

Атанасов коментира още в понеделник, че случилото се с кортежа на Гешев напомня на “инсценировка”.

“Като видите само снимките и трябва да си направите изводите за това”, добави той във вторник без да навлиза в подробности.

Освен това Атанасов декларира, че ПП-ДБ осъжда всички действия, насочени към дестабилизация на държавата и институциите. Той изрази надежда, че “ще бъдат положени всички усилия да се установи цялата истина, макар да се съмняваме дали има капацитет за това”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG